pátek 20. září 2024

Turów už nevoní ani Polákům. Může ohrozit životní prostředí, řekl soud

Těžba v dole Turów by měla trvat až do roku 2044. Polský soud však nyní vydal rozhodnutí o možné škodlivosti těžby vůči životnímu prostředí.

Turów

Důl Turów poblíž českých hranic.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Důl Turów poblíž českých hranic.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Hnědouhelný důl Turów, který leží na takzvaném Trojmezí, tedy v cípu Polska na česko-německo-polské hranici, přestává mít zastání už i v Polsku. Správní soud ve Varšavě totiž vydal rozhodnutí, v němž konstatuje, že těžba může ohrozit životní prostředí. Informovala o tom europoslankyně za stranu Právo a spravedlnosti Anna Zalewski, která verdikt zveřejnila na svém Twitteru. Soud v odůvodnění rozhodnutí došel k závěru, že dopady těžby hnědého uhlí v dolu Turów mohou být v budoucnu uznány jako chybné.

Případ Turówa u varšavského správního soudu nekončí. Polské ministerstvo životního prostředí totiž loni vydalo povolení, které těžbu v Turówu umožňuje ukončit až v roce 2044. To ale pobouřilo ekologické aktivisty, kteří se proti tomuto ministerskému kroku odvolali právě k varšavskému soudu.

Těžbu v Turówě se znepokojením sleduje také česká strana, protože lom se nachází pouze několik stovek od obce Uhelná a patnáct kilometrů od Liberce. Loni proto český premiér Petr Fiala a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki podepsali dohodu, v níž jsou mimo jiné uvedená například opatření proti průsaku vody do prostoru lomu a zaplacení kompenzace české straně.

Autor: Jan Skala

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

těžba
Domácí

Těžký průmysl je klíčový pro Moravskoslezský kraj, říká většina jeho obyvatel