pátek 18. října 2024

Turecko zrušilo zákaz Instagramu

Po více než týdnu, kdy byl Instagram v Turecku zablokován, byla služba opět zpřístupněna poté, co platforma slíbila splnit vládní požadavky.

Instagram

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Turecko obnovilo přístup na Instagram, který byl zablokován 2. srpna. Úřad pro informační a komunikační technologie původně zamezil přístup bez specifického vysvětlení. Později úředníci uvedli, že zákaz byl uvalen kvůli tomu, že Instagram nesplnil turecké právní předpisy.

Ministr dopravy a infrastruktury Abdulkadir Uraloğlu oznámil na sociální síti X, že Instagram slíbil vyhovět vládním požadavkům týkajícím se trestné činnosti a cenzury uživatelů. Uraloğlu dodal, že platforma bude rychle reagovat na porušování zákonů a že všechny účty "teroristických" organizací budou zablokovány a obsah propagující tyto skupiny bude odstraněn. Mezi zmíněnými organizacemi jsou PKK, PYD a FETO.

PKK (Kurdistánská pracovní strana) je zakázaná organizace, která se snaží o autonomní region v jihovýchodním Turecku. PYD je syrská kurdská politická organizace, kterou Turecko považuje za odnož PKK. FETO je hnutí vedené Fethullahem Gülenem, bývalým spojencem prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, který je obviněn z neúspěšného pokusu o puč v roce 2016.

Instagram má v Turecku více než 57 milionů uživatelů, což představuje významný podíl na e-commerce v zemi. Podle odhadů Asociace elektronických obchodních operátorů generují Instagram a další sociální platformy denně přibližně 930 milionů tureckých lir, v přepočtu 630 milionů korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

Puente_de_Castilla-La_Mancha,_Talavera_de_la_Reina_02
Zahraniční Video

Brit zemřel po pádu ze španělského mostu. Chtěl na něm natočit video

TikTok
Zahraniční Sociální sítě

TikTok čelí žalobám v USA. Síť ohrožuje zdraví dětí, tvrdí státní žalobci

Elon Musk
Zahraniční Sociální sítě

Brazílie znovu povolila provoz sítě X po dohodě s Muskem

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně