čtvrtek 19. září 2024

Turecko v roli vyjednavače. Obilná dohoda nesmí zcela padnout, říká ministr

Setkání Putina s Erdoganem se blíží a je už jasné, co bude jeho hlavním tématem. Pro zachování obilné dohody totiž nyní v Rusku lobbuje turecký ministr zahraničí.

F44WbjZWEAAwMN0

Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov.
Zdroj: X

  • Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov.
  • Zdroj: X

Turecký ministr zahraničních věcí Hakan Fidan se pasoval do role vyjednavače před setkáním tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho ruského protějšku Vladimira Putina, které se uskuteční příští týden v ruském černomořském letovisku Soči. Hlavním Fidanovým tématem, který je nyní na návštěvě Moskvy, kde se setkal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, je obnovení obilné dohody. "Zdůraznili jsme její klíčovou roli pro světovou potravinovou bezpečnost a stabilitu v Černém moři," uvedl na tiskové konferenci Fidan.

Rusko od dohody, která umožňuje do světa distribuovat ukrajinské obilí, odstoupilo v polovině letošního července. Turecko, které bylo zprostředkovatelem jejího podepsání v červenci 2022, chce dohodu obnovit, a to dokonce jako základ pro další mírová jednání.

Vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře, kterému nyní Rusko brání, je důležitý pro potravinářský průmysl Afriky a části Asie. Kromě Turecka má zájem na jeho obnovení také OSN, které se obává možného zhoršení humanitární situace v zemích zmíněného regionu.

Autor: Jan Skala

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté