čtvrtek 25. dubna 2024

Turecká lira strmě padá kvůli jmenování nového ministra financí

Turecká měna nezadržitelně padá. Podle odborníků za to může jmenování Mehmeta Şimşeka ministrem financí. Ten chce totiž vládnout tvrdou rukou.

Şimşek

Nový turecký ministr financí Mehmet Şimşek
Zdroj: Flickr

  • Nový turecký ministr financí Mehmet Şimşek
  • Zdroj: Flickr

Za méně než jednu korunu se dnes prodává jedna turecká lira. Ta zažívá za několik posledních dnů velice strmý pád, který odstartovaly prezidentské volby, v nichž křeslo prvního muže Turecka obhájil Recep Tayyip Erdogan. Poté, co právě on jmenoval do čela resortu financí Mehmeta Şimşeka, bývalého stratéga americké investiční banky Merrill Lynch, se už turecká lira začala blížit svému historickému dnu. Şimşek totiž naznačil, že v následujících měsících nehodlá jít dosavadní cestou nízkých úrokových sazeb v době vysoké inflace. Tureckou ekonomiku chce vést mnohem racionálnějším způsobem.

Oslabující lira může pomáhat tamním vývozcům. Právě v řadách exportérů pak lze hledat vítěze případného dalšího dějství růstu akciového trhu, který zaznamenává opačný trend než turecká měna. Ten se opírá především o uvolněnou politiku turecké centrální banky, diktovanou prezidentem Erdoganem, i o svou roli pojistky proti pádivé inflaci. Ta v Turecku dosáhla až pětaosmdesátiprocentní hranice. Klesat však začala už před prezidentskými volbami.

Autor: Jan Skala

Související

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172
Domácí

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc

EU
Ekonomika

Inflace v EU klesla na 2,6 procenta

polský supermarket
Ekonomika

Inflace se drží na dvou procentech. Ceny potravin klesají