pátek 25. října 2024

Turci znovu pálí na kurdské cíle. Je to odplata za útok v Ankaře

Turecko spustilo odvetu za teroristický útok v Ankaře. Terčem jejich úderů se stalo severoirácké území a cíle Kurdské strany pracujících.

GaQNzeKWIAAmyWH

Turecko slíbilo tvrdou odvetu vůči Kurdské straně pracujících.
Zdroj: X

  • Turecko slíbilo tvrdou odvetu vůči Kurdské straně pracujících.
  • Zdroj: X

Turecko pokračuje v útocích na kurdské cíle na severu Iráku. Úder nastal poté, co prezident Recep Tayyip Erdogan svolal bezpečnostní schůzku s ministry, šéfy ozbrojených sil a zpravodajských služeb, která řešila čtvrteční vražedný útok v Ankaře, který si vyžádal životy pěti lidí. K akci se přihlásila Kurdská strana pracujících (PKK), která je jak Ankarou, tak i dalšími státy NATO považována za teroristickou organizaci.

Podle tamního ministerstva obrany turecké síly zasáhly 34 cílů kurdských militantních povstalců v Hakurku, Gara, Qandilu a Sinjaru v severním Iráku, přičemž zničilo kryty, sklady a další zařízení.

K útoku v Ankaře došlo poté, co na veřejnost unikla zpráva, že uvězněný vůdce PKK Abdullah Ocalan bude mít možnost vystoupit v tureckém parlamentu, pokud oznámí ukončení povstání skupiny, výměnou za možnost propuštění. Podle Erdogana útočníci do Ankary přišli ze Sýrie.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0925463542
Zahraniční

Po výbuchu u Ankary je hlášeno pět obětí

Strážný-Pod_Obecním_lesem_(007)
Domácí

Hon na nové Krále Šumavy. Policisté po horách honí dva převaděče

GaPHt9bXoAA200H
Zahraniční

Libanon zaútočil na Netanjahův dům. Irák varuje před eskalací konfliktu

Police_cars_politibiler_Volkswagen_Passat_patruljebil_Mercedes-Benz_Vito_Fargernes_lensmannskontor_Jernbanevegen_Nord-Aurdal_Valdres_Norway_2017-03-27_IMG_2184
Zahraniční

Norští policisté budou znovu nosit zbraně. Zemi hrozí teroristické útoky