úterý 2. července 2024

Tučňáci jako ohrožený druh. Kvůli oteplování už jich zemřely tisíce

Globální oteplování si pomalu, ale jistě vybírá další daň. Kvůli úbytku ledu na Antarktidě umírá velké množství mláďat tučňáků císařských. Do konce století jich podle vědců vyhyne naprostá většina.

emperor-penguins-429128_1280

Tučňák císařský
Zdroj: Pixabay

  • Tučňák císařský
  • Zdroj: Pixabay

Populaci tučňáků císařských výrazně ohrožuje oteplování planety. Přišli na to vědci, kteří zaznamenali na satelitech tragickou událost, kdy se rozlomila obrovská kra asi s deseti tisíci mláďaty a skončila pod vodou. Stalo se tak dříve, než se u nich stihlo vyvinout nepromokavé peří potřebné k plavání v oceánu. Ptáci se proto utopili nebo umrzli. Pokud prý bude změna klimatu postupovat podle očekávání, budou takové situace stále častější. Podle odborníků by tak do konce století mohlo vyhynout až 90 procent tohoto druhu.

Tučňáci císařští vyskakují z oceánu na led nejčastěji kolem března a setrvávají na něm několik měsíců. "Císaři jsou závislí na mořském ledu pro svůj rozmnožovací cyklus; Je to stabilní platforma, kterou používají k výchově svých mladých. Ale pokud led není tak rozsáhlý, jak by měl být, nebo se rozpadá rychleji, tito ptáci mají problémy," řekl vědec Peter Fretwell z British Antarctic Survey. "Existuje naděje, můžeme snížit emise uhlíku, které způsobují oteplování. Ale pokud to neuděláme, přivedeme tyto ikonické krásné ptáky na pokraj vyhynutí," dodal.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Šatovník šarlatový
Zahraniční Fauna

Havajským ptákům hrozí vyhynutí. Zachránit je mohou modifikovaní komáři

Heatwave-Hot-Weather-Thailand-rawpixel
Zahraniční

Vlny veder jsou čtyřikrát pravděpodobnější než na začátku tisíciletí

GOveUogbIAAdKkJ
Zahraniční

Vedro spaluje Indii. V hlavní městě Dillí naměřili přes 52 stupňů

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy