Trvalo to sto let. Vítězné náměstí v Praze se dočká dostavby

Po sto letech se konečně budou architekti zabývat projektem Antonína Engela na přestavbu Vítězného náměstí, kterému se říká Kulaťák. Původní projekt ukončila hospodářská krize třicátých let.

Vítězné náměstí

Vítězné náměstí v pražských Dejvicích změní svou tvář.
Zdroj: Wikipedia

  • Vítězné náměstí v pražských Dejvicích změní svou tvář.
  • Zdroj: Wikipedia

Letos v září bude jasné, kdo se pustí do stavby Vítězného náměstí v Praze. Tím se po sto letech dotáhne původní projekt, který městu tehdy navrhl urbanista Antonín Engel. V plánu je zastavění prázdné parcely, kde se nyní pořádají farmářské trhy. Prostory, které jsou nyní uzpůsobené zejména pro automobilovou a tramvajovou dopravu, čeká velká přestavba, počítá se s výstavbou nových bytů, ale i kancelářských a univerzitních prostorů či kulturních sálů. Obyvatelé dejvické čtvrti, kde se Vítězné náměstí nachází, budou moci využít nových obchodů, služeb a restaurací.

Původní projekt Antonína Engela z roku 1920, který je jasným předobrazem současného záměru, utnula ve třicátých letech dvacátého století hospodářská krize. Ani v dalších letech se k němu pražská radnice nevrátila. Po druhé světové válce naopak nechala na náměstí postavit sochu V. I. Lenina, která po Sametové revoluci zmizela a její podstavec sloužil jako překážka pro skateboardisty. Později vznikl o kousek dál památník československým vojákům bojujícím v druhé světové válce.

Autor: Jan Skala

Související

1726640190_P2024091802196
Domácí

V Praze se srazily vlaky. Jeden strojvůdce měl dvě promile, druhý byl v zácviku

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

GXXEU0ZWgAATRby
Domácí

Vltava bude kulminovat v noci na neděli. Už teď ale voda prosakuje do metra