sobota 6. července 2024

Trus pod mosty potvrzuje výskyt vydry, správa šumavského parku jej monitoruje

Vydra je u nás chráněný druh. V minulosti jí hrozilo vyhynutí, dnes ji Šumava chrání jako oko v hlavě. A daří se jí. Podle správců parku jsou vyder v této oblasti už desítky.

vydra říční

Vydře říční se na Šumavě daří.
Zdroj: NP Šumava

  • Vydře říční se na Šumavě daří.
  • Zdroj: NP Šumava

Vydra říční je chráněný, i když velmi kontroverzní druh. Jedni v v lasicovité šelmě vidí roztomilého živočicha, jiní ji považují za škodnou, která likviduje rybí obsádky v rybnících a řekách. Ještě před 50 lety jí u nás hrozilo vyhynutí, její populace klesla na 170 jedinců.

„Výskyt vydry na Šumavě v posledních dvaceti letech prošel zajímavým vývojem. Mezi roky 2006 až 2011 poukázali hodnotitelé celorepublikového mapování na možný negativní trend. Zdálo se, že počty obsazených lokalit klesají. Výsledky dalšího mapování, už měly trochu pozitivnější vývoj, když obsazenost mapovacích kvadrátů vzrostla o 20 až 40 procent,“ vzpomíná vedoucí zoologického oddělení Správy Národního parku Šumava Jan Mokrý.

Správa parku chtěla vlastní, podrobnější monitoring. V roce 2015 zoologové rozčlenili Šumavu do 86 čtverců o rozloze 6 krát 5,6 km. V každém čtverci vybrali dva mosty překonávající řeku nebo potok, pod kterými panovaly vhodné podmínky pro značkování vyder. Mosty se tak staly klíčovou součástí monitoringu. „Vydra patří mezi teritoriální druhy, a své teritorium si značí mimo jiné trusem. Ten zanechává často pod mosty, kde ho nesmývá déšť. Důležitou podmínkou je například to, že konstrukce mostu musí umožnit vydře, aby pod ním prošla suchou nohou. V takovém případě je relativně snadné potvrdit přítomnost tohoto úžasného živočicha v dané lokalitě,“ vysvětluje Mokrý.

Díky pravidelnému monitoringu se potvrzuje, že výskyt vyder je na území Národního parku i Chráněné krajinné oblasti Šumava stabilní, žijí jich tam desítky. Každoročně vydry obsadí 90 procent všech monitorovaných lokalit.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

vydra-říční-mládě-Lutra-lutra-26-4-2024-km (3)UPR
Ostatní Fauna

Vzácná vydřátka říční hlásí plzeňská zoo, matka je chrání i před ošetřovateli

Bílý_vodopád_v_oblasti_Bílá_strž
Domácí

Cesta na Bílou Strž je zavřená. Vyhlídka se však pod vodopád přesouvat nebude

Vydra říční
Krimi

Muž chytil vydru a držel ji na chatě ve výběhu. Hrozí mu tři roky vězení

SOLO_Sušice_duben_2023
Domácí

Budovy Solo Sušice už šly k zemi. Zbývá už jen odstřelit ikonický komín