Trump možná vyvázne bez trestu. Nejvyšší soud rozhodl o jeho imunitě

Vynést verdikt nad exprezidentem Donaldem Trumpem za útok jeho přívrženců na Kapitol z ledna 2021, se do voleb nestihne. Případ Nejvyšší soud opět vrátil na samotný začátek.

89035271_10164125993800725_2310596906650173440_n

Trumpův případ se vrací zpět na začátek.
Zdroj: Facebook/Donald Trump

  • Trumpův případ se vrací zpět na začátek.
  • Zdroj: Facebook/Donald Trump

Zpět na začátek vrátil americký Nejvyšší soud projednávání případu exprezidenta Donalda Trumpa, který je spojen s útokem na Kapitol po prohraných volbách z ledna 2021. Prvoinstanční soud má nyní rozhodnout, zda vůbec bude možné hnát Trumpa k zodpovědnosti, protože podle vyjádření Nejvyššího soudu požívá jako exprezident jasnou imunitu, která se vztahuje k oficiálním činům. Předchozí soudy takovou variantu ale odmítly.

Exprezident rozhodnutí Nejvyšší soudu přivítal, kdy uvedl, že takový verdikt je vítězství pro americkou ústavu a demokracii. Pro toto stanovisko hlasovalo celkem šest soudců, tři byli proti, což odpovídá politickému rozložení sil u Nejvyšší soudu, kde sedí tři soudci jmenovaní demokratickými prezidenty a šest republikánů, z nichž tři jmenoval dokonce sám Donald Trump.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu ostře kritizoval současný americký prezident Joe Biden, který uvedl, že situace vytváří nebezpečný precedenc, kdy jakékoliv počínání prezidenta už nebude limitované zákonem. Biden zároveň uvedl, že by si Američané zasloužili znát verdikt v případě viny či neviny jeho protivníka do listopadových prezidentských voleb, což je však krajně nepravděpodobné.

Autor: Jan Skala

Související

president-barack-obama-and-first-lady-michelle-obama-hold-hands-as-they-listen-753815-1024
Zahraniční

Manželka Obamy by dokázala porazit Trumpa. Ta ale do Bílého domu nechce

Joe_Biden_and_Donald_Trump
Zahraniční

Bidenovi těžce klesá podpora. Tři čtvrtiny Američanů si myslí, že by měl odstoupit

49385660241_aaf216b669_b
Zahraniční

Biden úřaduje mezi desátou a čtvrtou odpolední. V jiný čas toho není schopen

Volodymyr Zelenskyj na setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem na návštěvě USA.
Zahraniční

Ukrajinu v NATO nechce Trump ani Biden, přiznal Zelenskyj pro americký list