pátek 5. července 2024

Tropických dní bylo letos nadprůměrně. Poslední by mohl přijít v pondělí

Léto se chýlí ke konci, ale letní teploty ještě chvíli vydrží. V pondělí by mohl přijít poslední tropický den letošního roku.

slunce

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil statistiku tropických dní za letošní rok. V průměru bylo v Česku letos 14,5 tropických dní, což je osmý nejvyšší počet za posledních 32 let. Za tropický den je považován ten, kdy maximální teplota vzduchu dosáhla na 30 a více stupňů. Počet tropických dní v jednotlivých regionech se liší, zatímco v Doksanech u Litoměřic si letos užili 38 tropických dní a v Plzni v Bolevci 35 tropických dní, tak v Olomouci jich bylo jen 21, v Ostravě 17 a v Liberci jen 5.

První tropický den byl letos zaznamenán 18. června a teoreticky poslední by mohl nastat v pondělí 18. září, kdy dle předpovědi by měly teploty na východě republiky vystoupat až k 29 stupňům. Nejvíce tropických dní bylo v roce 2015, kdy teplota vzduchu přesáhla 30 stupňů během 26 dnů, naopak nejméně jich bylo v roce 1996, tehdy teplota vystoupala na třicet stupňů jen během tří dní. Nejvyšší letošní teplota byla zaznamenána v Plzni v Bolevci a na stanici Husinec, v obou případech šlo o 38,6 stupňů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČHMÚ

Související

storm-lightning-weather-nature-preview
Domácí

Střed republiky očekává silné bouřky. Předtím se lidé budou grilovat na slunci

plavky
Světové dny Móda

Den bikin

profimedia-0886651944
Zahraniční

Rusko sužují vedra. Moskva hlásí pokoření rekordu z dob říjnové revoluce

11227682_0f70b4e1d9_b
Domácí

Počasí bude jako na houpačce. Nejdřív tropy, pak bouřky a nakonec se vrátí léto