neděle 8. září 2024

Tropické teploty zpříjemňují zvířatům tuny ledu, koupání i zmrzlé dobroty

Deset tun ledu se znovu objevilo v pražské zoo. Ve výbězích se s nimi vyřádili nestoři kea, lední medvědi, vydry severoamerické, takini indičtí, zubři a sloni indičtí. Ve Zlíně se zase rozdávají zvířatům speciální zmrzliny.

juna voda1.jpg

Koupat se tam chodí i šelmy.
Zdroj: Zoo Zlín

  • Koupat se tam chodí i šelmy.
  • Zdroj: Zoo Zlín

„Už při realizaci expozic pamatujeme na to, abychom pro chovaná zvířata zajistili dostatek stinných prostor, kde se mohou v případě tropických teplot ukrýt. Naprostou většinu výběhů navíc doplňují potůčky, jezírka, tůňky, ve kterých zvířata najdou příjemné osvěžení. Sloni afričtí nyní tak častěji využívají oblíbené bahniště a rozlehlé jezírko v Karibuni, pár jaguárů během dne několikrát zamíří do bazénu ve venkovní expozici,“ uvedl zoolog Zdeněk Čech. V některých výbězích jsou rozprašovače vody a mlžné systémy, a to například u tučňáků Humboldtových, v průchozí voliéře v Amazonii nebo v chovatelských expozicích v zázemí zoo.

„Zajistili jsme i dostatečný přísun čerstvé vody pro pitný režim zvířat. Chovatelé častěji mění vodu v miskách, protože ve vedrech se voda rychle ohřeje a kvůli tomu ztrácí svoji hodnotu. Chystáme i speciální velké zmrzliny, třeba u tygrů mají příchuť ryb, u slonů jsou ovocné. Připravujeme je tak, že napustíme do kbelíku vodu, přidáme potřebné ingredience a vše dáme do mrazáku. Zmrazený obsah kbelíku pak nachystáme do expozice. Zvířata se nejen ochladí, ale také pochutnají,“ doplnil Zdeněk Čech.

Související

back_view_backlit_beach_carefree_dawn_dusk_evening_girl-1551861
Domácí

Tropy nekončí. Meteorologové rozšířili výstrahu před vysokými teplotami

Koupaliště v Kunovicích.
Domácí

Září bude nadprůměrně teplé. Koupaliště ještě prodlužují sezonu

1_X4NOWH3l6xYBRpqgL0Uitg
Domácí

Výstrahy meteorologů pokračují. Na vině budou znovu velká vedra

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě