pátek 3. května 2024

Trojan získá cenu prezidenta karlovarského festivalu

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech ocení Ivana Trojana. Organizátoři zveřejnily letošní vizuál a první střípky programu.

Vizuál 58. ročníku MFF Karlovy Vary a Ivan Trojan na červeném koberci ve Varech.

Vizuál 58. ročníku MFF Karlovy Vary a Ivan Trojan na červeném koberci ve Varech.
Zdroj: KVIFF / Canva

  • Vizuál 58. ročníku MFF Karlovy Vary a Ivan Trojan na červeném koberci ve Varech.
  • Zdroj: KVIFF / Canva

Ve dnech 28. června až 6. července se uskuteční v pořadí 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. První tisková konference odhalila, která ikona českého filmu si letos odnese Cenu prezidenta. Letošní KVIFF ocení Ivana Trojana, který v průběhu festivalu, 30. června, oslaví šedesátiny.

V rámci pocty Trojanovy se návštěvníci KVIFFu mohou těšit na projekci snímku Karamazovi (2008) a také speciální představení monodramatu Žáby od Petra Zelenky, které napsal a režíroval pro Trojana při jeho životním jubileu. Tradičně ve Varech dojde také na projekci zrestaurované české klasiky. Letos přijde řada na Stíny horkého léta (1977) od Františka Vláčila.

Karlovarský festival ve spolupráci s magazínem Variety vzdá poctu Francine Maisler, jedné z nejuznávanějších castingových režisérek na světě. „Těší nás, že jsme na MFF Karlovy Vary započali novou tradici, při které každý rok oceníme významného člena filmového průmyslu. Jedním z cílů této akce je přivést pozornost k filmovým profesím, které nejsou na první pohled tolik viditelné, ale zároveň jsou pro úspěch filmu naprosto klíčové,“ říká výkonný ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha.

K příležitosti výročí 100 let od úmrtí spisovatele Franze Kafky bude na KVIFFu uvedena retrospektiva „Touha stát se Indiánem: Kafka a film“. Festival uvede kinematografickou reflexi díla nejvlivnější postavy literatury 20. století od tvůrců jako Orson Welles, Martin Scorsese, Ousmane Sembene, Jan Němec nebo Steven Soderbergh.

Na tiskové konferenci bylo odhaleno také logo 58. ročníku. I letos připravilo nový vizuál tradičně Studio Najbrt. Jeho autory jsou designér Jonatan Kuna, animátor Zdeněk Trinkewitz a art director Aleš Najbrt. „Inspirací pro symbol 58. ročníku byl zjednodušený půdorys hotelu Thermal. Výsledkem je abstraktní černobílý kód jednoho čtverce a tří kruhů,“ říká Aleš Najbrt. „Tentokrát ale maximální zjednodušení bereme jako výchozí bod pro proměny symbolu v ikonické objekty z filmového světa a karlovarského festivalu. Brutalistní beton, křesla od Machoninových, krabice na filmové pásy nebo starou kameru,“ charakterizují letošní koncept autoři ze Studia Najbrt.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0832657609.jpg
Hokej

Talent se ze zámoří vrací do Varů

pivovar
Domácí

Pivovar v Rybářích padne. Nové centrum chce ale stavět kontroverzní Rus

profimedia-0847973649.jpg
Hokej

Hradec a Vary pouštějí hráče

Vizuál 31.ročníku festivalu Dny evropského filmu
Film a TV Festival

Dny evropského filmu započnou 4. dubna