sobota 21. září 2024

Třináctý srpen připomíná ochranu vlků

Mezinárodní den vlků upozorňuje na důležitost ochrany těchto impozantních predátorů. Slaví se 13. srna.

vlk obecný

Vlk obecný
Zdroj: PxHere

  • Vlk obecný
  • Zdroj: PxHere

Třináctý srpen je kromě Dni prosecca věnován mezinárodnímu dni vlků, který zdůrazňuje důležitost ochrany těchto klíčových predátorů. Vlk obecný, největší z psovitých šelem, je znám svou inteligencí a složitou sociální strukturou, přičemž hraje zásadní roli v ekosystému. Projekty jako LECA se snaží snížit konflikty mezi šelmami a lidmi, bojovat proti nelegálnímu zabíjení a monitorovat vlčí populace.

Do Česka se vlci začali vracet koncem 20. století, přičemž první rozmnožování bylo zaznamenáno v roce 2014. Na území České republiky se potkávají tři geneticky odlišné vlčí populace – středoevropská, karpatská a alpská, čímž naše země funguje jako důležitá křižovatka pro migrující vlky. Vlci jsou u nás chráněni, ale jejich přítomnost přináší i problémy, zejména škody na hospodářských zvířatech.

Aby se předešlo konfliktům, stát podporuje různé preventivní opatření, včetně dotací na zabezpečení chovů a kompenzací škod. Přesto čelí vlci i nadále hrozbám jako je nelegální lov, fragmentace krajiny a kolize s dopravou. Projekt LECA využívá moderní technologie, jako jsou telemetrické obojky a senzory, k monitorování vlků a detekci nebezpečných situací. Tato data pomáhají při ochraně a správě populace. I přes veškeré úsilí o ochranu se vlci často stávají obětí pytláků, což dokládá nedávný případ smrtelně postřeleného vlka v Krkonoších.

Autor: Šimon Mitro

Související

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

00_2633_Nationalpark_Bayerischer_Wald_-_Wolf-Freigelände
Domácí

Šumavský Falkenstein opravuje vlčí výběh. Ten znovu otevře v listopadu

Výhled na Děvín z Kalvárie, Jihomoravský kraj.
Domácí Klimatické změny

Jižní Morava a Dolní Rakousko spojí síly v boji se suchem