pondělí 7. října 2024

Třináctiletý táborník přežil zásah blesku

Přestože jej zasáhl blesk, bez následků přežil. Díky okamžité laické resuscitaci, rychlému nasazení automatizovaného defibrilátoru a profesionální péči hasičů a poté lékařů se třináctiletému chlapci podařilo zachránit život.

blesk

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vše se odehrálo koncem července na Olomoucku. Zdejší hasiči vyjížděli poté, co na Táboře u pěti smrků u Velkého Újezdu zasáhl nezletilého táborníka při bouřce blesk. „Když jsme dorazili, chlapec ležel u velkého stanu a probíhala laická resuscitace. My jsme ji ihned převzali, nasadili jsme defibrilátor. Poté jsme se řídili pokyny z přístroje, střídali jsme se při resuscitaci až do příjezdu záchranářů,“ popsal zásah Jan Polcer, který u sboru slouží na operačním středisku.

Lékař se záchranáři pak boj o chlapcův život převzali. Následně byl hoch transportován vrtulníkem do Fakultní nemocnice Ostrava. O víkendu byl hoch bez následků propuštěn domů. Dle zasahujícího lékaře měla na šťastný konec obrovský vliv včasná laická resuscitace. Po zásahu vysokoenergetickým elektrickým proudem nejčastěji dochází k zástavě oběhu, dojde k popáleninovému traumatu a zástavě dechu.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Hasiči Olomouckého kraje

Související

Bez názvu
Zahraniční

V Indii otevřeli jednu z největších záchranných stanic na světě

428644169_10160335141208207_4799465229451907083_n
Zahraniční Video

Vděčný pes Cola má nové protetické packy, může zase běhat

2023_11_07 Sunny intro-19
Ostatní Fauna

Pohotová letuška zachránila vejce plameňáků, vytvořila jim teplé hnízdo

1024_Großglockner_von_Heiligenblut_aus-2943
Zahraniční

Čeští horolezci jsou v bezpečí. Vrtulník je snesl z Großglockneru