čtvrtek 19. září 2024

Tři hodiny hledali dívky v rozvodněné řece. Opilec si všechno vymyslel

Všechny dostupné policejní hlídky, psovod se psem, strážníci, hasiči, člun, vrtulník s termovizí – rozsáhlé pátrání v pondělí večer zaměstnalo pět desítek lidí, kteří mohli být potřební jinde.

Snímek obrazovky 2024-09-17 133940

Pátrací akce zaměstnala pět desítek lidí.
Zdroj: Policie ČR

  • Pátrací akce zaměstnala pět desítek lidí.
  • Zdroj: Policie ČR

Všechny dostupné policejní hlídky, psovod se psem, hasiči, strážníci ze Zábřehu, člun, vrtulník s termovizí – rozsáhlé pátrání v pondělí večer zaměstnalo pět desítek lidí, kteří mohli být potřební jinde. Napřed propátrávali tok rozvodněné Moravské Sázavy až po soutok s řekou Moravou a později i samotnou řeku Moravu od soutoku až ke stavidlům na úrovni obce Lukavice. Pátrání bylo bezvýsledné.

„Krátce po půl sedmé večer v pondělí 16. září přijal operátor na tísňové lince informaci o pádu dvou dívek do řeky Moravská Sázava v Zábřehu nedaleko místního vlakového nádraží. Na místo byly okamžitě vyslány dostupné policejní hlídky včetně psovoda se služebním psem,“ popsala policejní mluvčí Marie Šafářová s tím, že záchrannou akci komplikoval i sám oznamovatel, který byl pod vlivem alkoholu, naměřili mu přes dvě promile, a své výpovědi měnil.

Mezitím oznamovatel putoval na místní obvodní oddělení k zadokumentování události. Muž se jim přiznal, že si koupil pivo, pak prý zřejmě dostal záchvat, a při něm se mu v hlavě odehrál tento příběh o dívkách v řece. Došel proto na nedalekou čerpací stanici, kde si vypůjčil telefon a zavolal na tísňovou linku. Oznamovatel skončil na záchytce.

Policisté v případu zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu šíření poplašné zprávy a věc si převzali kriminalisté. „Za uvedené jednání podezřelému v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ doplnila mluvčí.

Případ policisté kvalifikovali jako zločin s přísnější trestní sazbou, protože k němu došlo v době živelní pohromy.

Související

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

1000010666
Domácí Video

Zahrada Čech dnes neotevře. Višnovou voda odřízla od světa

GXXEU0ZWgAATRby
Domácí

Vltava bude kulminovat v noci na neděli. Už teď ale voda prosakuje do metra

povodně 2002
Domácí Aktualizujeme

Hladiny toků hlásí první a druhý povodňový stupeň, na Šumavě sněžilo