pondělí 16. září 2024

Tři body pro pražská ‚S‘. První body slaví také Dukla a Karviná

Čtyřmi góly smetli pražští favorité své soupeře. Další dva týmy z Prahy poměřily síly na Julisce, úspěšnější byli domácí. Memič rozhodl zápas s Pardubicemi.

slavie dynamo.jpg

Slávisté po remíze na Slovácku slaví svou první výhru v Chance lize.
Zdroj: profimedia

  • Slávisté po remíze na Slovácku slaví svou první výhru v Chance lize.
  • Zdroj: profimedia

V prvním hracím dnu druhého kola nejvyšší české fotbalové soutěže se ukázaly všechny pražské týmy. V půl třetí odstartovalo klání nováčka Dukly s Bohemians, od pěti hrála na prokletých Stínadlech Sparta, v tentýž čas se utkali fotbalisté Pardubic s Karvinou a v osm hodin večer přivítali doma sešívaní soupeře z Budějovic.

Navrátilec z druhé ligy přivítal na domácím stadionu své soky z Vršovic. Po prohraném duelu z minulého týdne s favorizovanou Plzní byla Dukla hladová po prvních bodech v nejvyšší české lize. Je to už pět let, co se mohli Dukelští radovat z výhry v první lize. A svěřenci Petra Rady to skutečně dokázali. Neměli to ale jednoduché. Po nezáživném prvním poločase nevypadalo pro domácí nic dobře. Kromě střízlivého výkonu totiž dostal červenou kartu útočník Lukáš Matějka. Domácí tak po zásahu VARu hráli v deseti už od 23. minuty. Střídající Dostál na straně hostů jim ale v 52. minutě oplatil, kdy se za zákrok na utíkajícího Mešanoviče nechal poslat do kabin. O několik minut později skóroval Hašek, který jen poslal centr směrem na bránu. Obrovská hrubka brankáře Reichla zavinila že, Klokani zápas prohráli.

Na své první body čekaly také Pardubice a Karviná. Po dnešku tříbodová Karviná rozhodla zápas už v 15. minutě. Od postranní čáry si navedl Memič míč na osu hřiště a zpoza vápna pálil mezi tři tyče. Pardubice v druhém poločase odpověď nenalezly a se skloněnými hlavami odcházely za pískotu diváků do šaten.

Výhru v kvalifikaci o Ligu mistrů dnes potvrdili Sparťanští čtyřmi góly. Po dvou remízách v posledních zápasech na teplickém stadionu už brali všechny tři body. Skóre otevřel až po změně stran skórující Vitík. Ten byl dostatečně důrazný po rohovém kopu a dorazil balón do brány domácích. Skóre vyrovnal v 60. minutě Harušťák, který vstřelil ve svém druhém prvoligovém zápase svou první branku. Radost mu ale vydržela jen 75 sekund. Tolik trvalo Lukáši Haraslínovi, než poslal letenské do vedení. Míč umístil ranou na vzdálenější tyč po chybě Teplic a krásné patičce Kuchty. V nastaveném čase pak ještě přidali góly Nigerijec Olatunji a Ermal Krasniqi z Kosova. Ten přišel letos v létě z Rapidu Bukurešť a dnes slavil svou první trefu v dresu pražské Sparty.

Dynamickým výkonem zakončila den Slavie. Stejně jako na Slovácku, tak v Edenu udrželi sešívaní čisté konto. Oproti minulému týdnu dnes ale přidali rovnou čtyři góly. Ve všech dosavadních domácích zápasech s Dynamem Slávisté zvítězili, ani dnes tomu nebylo jinak. Skóre otevřel hned v druhé minutě Douděra, který si tak zapsal svou 20. ligovou trefu. Už po devíti minutách zařídil Daniel Fila dvoubrankový náskok. V druhém poločase chyboval budějovický brankář Janáček, kdy mu nadvakrát vypadl míč z rukavic. Prebsl jeho hrubku potrestal. V 83. minutě ještě přidal čtvrtou branku norský záložník Wallem.

Výsledky:

Dukla Praha – Bohemians Praha, 1:0 (0:0), góly: 66. Hašek

Pardubice – Karviná, 0:1 (0:1), góly: 15. Memič

Teplice – Sparta Praha, 1:4 (0:0), góly: 60. Harušťák - 47. Vitík, 61. Haraslín, 90+1. Olatunji, 90+5. Krasniqi

Slavia Praha – České Budějovice, 4:0 (2:0), góly: 2. Douděra, 9. Fila, 66. Prebsl, 83. Wallem

Autor: Ondřej Sutnar

Související

marek chalupa architekti_viz_2_re
Domácí

Bedna na umění. Podívejte se, jak bude vypadat nová galerie v Budějovicích

profimedia-0898401098.jpg
Fotbal Přestup

Kanonýr Václav Jurečka skončil v pražské Slavii, stěhuje se do Turecka

Brněnský stadion
Fotbal

Zbrojovka nově patří Regionální hospodářské komoře Brno

Předzápasový trénink české reprezentace
Fotbal Liga národů

Napraví česká reprezentace debakl s Gruzií?