pondělí 20. května 2024

Tři američtí vojáci byli zabiti na hranici mezi Jordánskem a Sýrií

V příhraniční oblasti mezi Jordánskem a Sýrií zemřeli tři američtí vojáci. Podle prezidenta Joe Bidena šlo o útok radikálních skupin podporovaných Íránem.

prof

Americký prezident Joe Biden (28 .1. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Americký prezident Joe Biden (28 .1. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Při útoku bezpilotního prostředku na americké jednotky v příhraniční oblasti mezi Jordánskem a Sýrií zemřeli tři vojáci a další desítky byly zraněny. Útok se podle amerických úřadů odehrál v Jordánsku, což však tamní vláda popřela. Mluvčí státní jordánské televize uvádí, že k zásahu došlo u hranic na syrském území.

Prezident Joe Biden označil útok za dílo radikálních skupin podporovaných Íránem, které operují v Iráku a Sýrii. Tento incident je prvním případem úmrtí amerických vojáků během vojenské operace na Blízkém východě od vypuknutí konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás loni v říjnu.

Americké jednotky v posledních týdnech čelí rostoucímu počtu útoků ze strany skupin sponzorovaných Íránem, což je podle nich reakce na americkou podporu Izraele v konfliktu v Pásmu Gazy. Podle informací CNN došlo ke 158 útokům na stanoviště a základny, kde slouží američtí vojáci. Úder, který si vyžádal tři oběti, byl namířen na menší stanoviště americké armády u syrských hranic.

Prezident Biden slíbil, že zúčtuje s těmi, jež jsou za útok zodpovědní. Spojené státy provedly v posledních týdnech několik úderů na proíránské milice v Iráku, které podle nich útočily na americké jednotky. USA bojuje v Iráku a Sýrii proti Islámskému státu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Robert_F._Kennedy,_Jr._(53513232337)
Zahraniční

Kennedy může zamíchat kartami. Jeho podpora podle průzkumů rychle roste

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

profimedia-0874678469
Zahraniční

Íránci našli havarovaný vrtulník. Prezident i ministr zahraničí v něm uhořeli

53137330162_8a12f35e9c_b
Zahraniční Aktualizujeme

Záchranáři našli vrtulník s prezidentem. Íránská televize začala vysílat modlitby