úterý 22. října 2024

Tři a půl miliardy korun půjde na energetické úspory veřejných budov

Nový program Modernizačního fondu se zaměřuje na energetické úspory u památkově chráněných budov v České republice. Vynaloží na ně tři a půl miliardy korun.

Bohnická nemocnice snížila spotřebu energií o 30 procent.

Bohnická nemocnice snížila spotřebu energií o 30 procent.
Zdroj: SFŽP

  • Bohnická nemocnice snížila spotřebu energií o 30 procent.
  • Zdroj: SFŽP

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí uvolňují z programu ENERGov celkem 3,5 miliardy korun na projekty komplexních revitalizací veřejných budov. Částka je rozdělena na dvě části. Dvě miliardy míří na renovace památkových budov po celém Česku, miliarda a půl na renovace veřejných budov v Praze.

Díky těmto investicím budou moci obce, kraje, města a další subjekty napříč Českou republikou provést nákladné renovace památkových a architektonicky cenných budov a přitom tolik nezatížit obecní rozpočty. Snížením energetické náročnosti budovy uspoří na provozních výdajích, zvýší kvalitu interiéru, posílí schopnost budovy adaptovat se na změnu klimatu. Zároveň přispějí k zachování našeho kulturního dědictví,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Program také podporuje úsporné rekonstrukce veřejných budov v Praze, které dosud nemohly čerpat podporu z Operačního programu Životní prostředí. „Na území Prahy podpoříme úsporné rekonstrukce nejen památek, ale i dalších budov sloužících k potřebám veřejnosti, jako jsou školy, nemocnice, kulturní či sportovní zařízení. Na rozdíl od všech ostatních oblastí republiky totiž v hlavním městě nemohou čerpat podporu na revitalizace budov z Operačního programu Životní prostředí, kde jsou aktuálně otevřeny obdobné výzvy. Stejnou příležitost tak nyní mají veřejné subjekty v celé České republice,“ vysvětlil Hladík.

Dotace z programu ENERGov Modernizačního fondu jsou určeny na opatření jako zateplení budov, rekonstrukce otopných soustav, instalace řízeného větrání a další. Podmínkou je dosažení minimální úspory energie z neobnovitelných zdrojů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: SFŽP

Související

Praha,_Magistrát,_Karel_Březina
Krimi

Exministr Zemanovy vlády čachroval s dotacemi. Jde na tři roky do vězení

traktor
Domácí

Z odpadů vznikne energie. Ministerstvo podpoří výrobu bioplynu

1024px-Prime_Minister_Bjarni_Benediktsson_of_Iceland,_Arctic_Circle_Assembly,_13_October_2017_(37619773586)
Zahraniční

Na Islandu to vře. Kvůli migraci a energetice skončil tamní parlament

plastic_bottle_plastic_recycling_garbage_environmental_protection_bottles_disposal_circuit-824392
Domácí

Vláda schválila zlom v zálohách obalů. Za PET lahev bude záloha čtyři koruny