Města po celém Česku se snaží občany naučit třídění bioodpadu tím, že se po městech rozšiřují hnědé kontejnery. Stále však až třetinu směsného odpadu v černých kontejnerech tvoří právě zbytky z kuchyně, které by v případě vhození do hnědého kontejneru šly využít na tvorbu přírodních hnojiv. „Vytříděná biosložka významně snižuje množství směsného komunálního odpadu, navíc může najít smysluplné využití v kompostárnách nebo bioplynových stanicích,“ uvedla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš.
„Naším cílem je co nejvíce snížit množství směsného komunálního odpadu. Celou třetinu odpadků, které končí v běžných popelnicích, tvoří potravinové a kuchyňské zbytky, právě na ně se zaměřuje náš nový program. Obce si mohou požádat o příspěvek na pořízení drobných sběrných nádob do domácností na kuchyňský bioodpad,“ řekla Crkvenjaš.