čtvrtek 16. května 2024

Třetina mladých Britů si myslí, že je klimatická krize zveličována. Ovlivňuje je YouTube

YouTube a další sociální sítě stojí za změnami v postojích mladých směrech ke klimatické krizi. Podle třetiny náctiletých Britů je situace zveličována.

ledovec

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Podle průzkumu neziskové organizace Center for Countering Digital Hate (CCDH) má téměř třetina náctiletých ve věku 13 až 17 let ve Velké Británii dojem, že se otázka klimatický změn „úmyslně přehání“. Videa popírající klimatické změny se šíří po sítích včetně YouTube, což zřejmě stojí za změnami v postoji mladých. Tato zpráva přichází krátce po varování Světového ekonomického fóra ve zprávě Global Risks Report, že dezinformace je největším krátkodobým nebezpečím pro globální bezpečnost.

Videa popírající klimatickou krizi nejčastěji zmiňují, že řešení klimatické krize nebude fungovat, věda a organizace zabývající se klimatickými změnami jsou nespolehlivé a že dopady globálního oteplování jsou neškodné či dokonce prospěšné. „Vědci vyhráli bitvu o informování veřejnosti o klimatických změnách a jejich příčinách, a proto ti, kdo jsou proti klimatickým opatřením, se cynicky přeorientovali na podkopávání důvěry v řešení a v samotnou vědu,“ prohlašuje výkonný ředitel CCDH Imran Ahmed.

Autor: Šimon Mitro

Související

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí

balloon-hot-air-balloon-sun-sunset-nature-landscapes-3e32ee-1024
Zahraniční

Mexiko sužuje vlna obrovských veder. Deset lidí zemřelo, další jsou v nemocnici

palma
Zahraniční Klimatické změny

Latinská Amerika a Karibik čelí extrémnímu počasí