pátek 18. října 2024

Třetina Čechů nezná VPN. V případě veřejných Wi-Fi se vystavují riziku

Rovná třetina Čechů neví, co je VPN. Z těch, kteří ji znají, ji nikdy nepoužilo 37 procent.

VPN

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Průzkum Avastu ukázal, že Češi nemají kdovíjaké povědomí o virtuální privátní sítí (VPN). Celkem 34 procent Čechů a Češek o VPN nikdy neslyšela. Dalších 37 procent sice ví, o co se jedná, ale nikdy VPN nepoužili. VPN je přitom jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak chránit data přenášená při připojení k nezabezpečeným veřejným Wi-Fi sítím, které lidé využívají zejména na cestách.

Na dovolené v zahraničí mnoho Čechů zůstává online. Podle průzkumu nejčastěji vyřizují emaily (59 %), využívají chatovací aplikace (54 %), sociální sítě (51 %) či internetové bankovnictví (40 %). Bez VPN se mohou vystavit bezpečnostnímu riziku v momentě, kdy se připojí na veřejné Wi-Fi sítě, například v kavárnách, hotelích nebo na letištích. Podle výzkumníků Avastu více než 38 procent veřejných routerů na celém světě má bezpečnostní problémy. Mezi ty nejčastější patří slabé heslo (59 %) a slabé nebo žádné šifrování (36 %).

Při připojování na veřejné Wi-Fi sítě by lidé měli být vždy obezřetní, ať už jsou v Česku, nebo v zahraničí. Prostřednictvím nezabezpečených veřejných routerů se mohou k připojenému zařízení snadno dostat útočníci, kteří tak získají přístup k vašim osobním údajům nebo finančním prostředkům, případně přesměrují provoz nebo zařízení infikují. Doporučujeme proto vždy na veřejných sítích používat VPN a kvalitní zabezpečení,“ vysvětlil analytik hrozeb Avastu Jakub Vávra.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Avast

Související

práce
Ekonomika

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

internet
Domácí Technologie

V Česku roste popularita mobilního internetu a tarifních služeb

čip
Domácí Technologie

Česko se chystá na čipovou revoluci