čtvrtek 19. září 2024

Trest smrti pro organizátory útoků 11. září platí. Dohoda o doživotí padla

Americký ministr obrany Lloyd Austin zrušil dohodu o přiznání viny třem mužům obviněným z plánování teroristických útoků na Spojené státy 11. září 2001, čímž obnovil možnost trestu smrti.

Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001
Zdroj: Picryl

  • Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001
  • Zdroj: Picryl

Obvinění, Chálid Šajch Muhammad, Valíd Attaš a Mustafa Ahmad Havsáví, jsou momentálně drženi ve věznici Guantánamo na Kubě. Pentagon potvrdil uzavření dohod o přiznání viny s těmito vězni, avšak detaily neupřesnil. Dohody pravděpodobně zahrnovaly zrušení trestu smrti výměnou za přiznání viny.

Americký ministr obrany Lloyd Austin zbavil Susan Escallier pravomoci uzavírat tyto dohody a převzal odpovědnost sám. „S okamžitou platností odstupuji od tří předsoudních dohod...,“ uvedl. Muhammad, považovaný za strůjce útoků, údajně pomohl vycvičit a řídit únosce. Při útocích 11. září 2001 zemřelo téměř tři tisíce lidí. Islamisté unesli čtyři letadla, z nichž dvě narazila do mrakodrapů Světového obchodního centra, jedno do Pentagonu a čtvrté se zřítilo v Pensylvánii.

K útokům se přihlásil Usáma bin Ládin, šéf al-Káidy. Americká invaze do Afghánistánu vedla k pádu Talibanu, který bin Ládina chránil. Bin Ládin byl zabit americkými silami v roce 2011 v Pákistánu. Válka v Afghánistánu skončila v roce 2021 stažením amerických sil a znovuobsazením země Talibanem.

Věznici Guantánamo, zřízenou po útocích 11. září, americká administrativa využívala k zadržování podezřelých z terorismu. Většina z 780 zadržovaných osob však nebyla nikdy obviněna a byli vystaveni mučení. Dnes je v Guantánamu zadržováno asi 30 vězňů. Prezident Joe Biden plánuje věznici zavřít před koncem svého funkčního období.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla