neděle 29. září 2024

Třebíč bude mít dřevobetonový most vytvořený zcela novým postupem

Rychlejší výstavba, nižší cena, menší uhlíková stopa. I to jsou důvody, proč Pardubický kraj chystá projekt na dřevobetonový most v Dolní Čermné.

425702251_408715288343258_8112885752140730854_n

Budoucí podoba mostu.
Zdroj: Pardubický kraj

  • Budoucí podoba mostu.
  • Zdroj: Pardubický kraj

Mostů ze dřeva a betonu v Česku zatím moc není. Ten první u nás vznikl v jihočeských Bohunicích na Prachaticku. Při něm stavbaři beton aplikovali beton na dřevěný základ. Další takový most najdeme ve Volyni. Nyní je v plánu výstavba dalšího dřevobetonového mostu v Třebíči, svou technologií je ale naprostým unikátem.

Most vznikne v třebíčské Dolní Čermné. „Letos budeme projektovat, příští rok stavět. Co se životnosti týče, je garantovaná stejná jako u klasických mostů. Vše se samozřejmě ukáže až v praxi, proto chceme postavit nejdřív menší most na méně frekventované silnici. Pokud se metoda osvědčí, můžeme ji rozvíjet a používat více,“ uvedl náměstek pardubického hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

S konstrukcí z lepeného a chemicky ošetřeného lamelového dřeva umístěné na betonový základ přišel tým z České zemědělské univerzity v Praze. Tím také pomohli s řešením problému, který Česko čeká. V zemi totiž od sametové revoluce nevznikl žádný nový kamenolom. Získat povolenku k těžbě je proto extrémně náročné a do deseti let bude tuzemské kamenivo nutné k opravám silnic nedostatkové zboží.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

Parní vlak v Dolní Lipce.
Domácí Tipy na výlety

Dolní Lipka ožije parními vlaky

profimedia-0901600226
Domácí

Dašice mají hotový obchvat

Radnice v Lanškrouně
Domácí

Nová silnice odlehčí Lanškrounu od tranzitní dopravy