neděle 6. října 2024

Transparency International vyzývá k odvolání ministra spravedlnosti Blažka

Střet zájmů šéfa resortu spravedlnosti a jeho aktivní vměšování se do živé kauzy, ve které je sám v roli prověřovaného – to jsou podle nevládní protikorupční organizace Transparency International pádné důvody k odvolání ministra.

Petr-Fiala-a-Pavel-Blazek-zdroj-Urad-vlady-CR-621x414

Petr Fiala a Pavel Blažek
Zdroj: Úřad vlády

  • Petr Fiala a Pavel Blažek
  • Zdroj: Úřad vlády

V současné době ministr Blažek zažádal o informace ze živé kauzy týkající se brněnského případu kupčení s městskými byty. V ní figurují členové místní stranické buňky ODS, jíž je Blažek členem. On sám je navíc v roli prověřovaného.

Ministr na svém twitterovém účtu opakovaně komentuje právě brněnskou kauzu.

„Pavel Blažek tomuto konkrétnímu případu věnuje nebývalou pozornost i na jeho twitterovém účtu, kde pro změnu neváhá útočit na OČTŘ, novináře a občanskou společnost. Toto si politik ve veřejné funkci nesmí dovolit a takové chování nemá být tolerováno,“ říká David Kotora, vedoucí komunikace organizace.

Transparency International proto v otevřeném dopise vyzvalo předsedu vlády Petra Fialu, aby Blažka odvolal.

„Proto vás pane premiére vyzývám, abyste Pavla Blažka z čela Ministerstva spravedlnosti odvolal, a dostál tak slibu, který jste občanům České republiky před sněmovními volbami v roce 2021 dal, tedy že vaše vláda bude vládou změny, že chcete občanům vrátit důvěru ve stát a že budete vyžadovat vyšší politickou integritu než za vlády Andreje Babiše,“ píše v otevřeném dopise předsedovi vlády Ondřej Kopečný, ředitel TI.

Na výzvu na svém twitterovém účtu už Blažek reagoval s tím, že věnuje pozornost nezákonnému trestnímu stíhání čtyř nečlenů ODS. "Ti si nedávno prošli mimo jiné nespravedlivým mediálním lynčem. Mlčky to přehlížet – to by byl důvod k rezignaci," píše Blažek.

Související

právník
Domácí

Advokátům se od ledna zvýší odměny. Stát vyjdou ročně přes miliardu

Budova_fakultního_gymnázia_v_Praze_2_-_panoramio
Domácí

Úředníci ministerstva spravedlnosti jdou do stávky. Vadí jim nízké platy

GDescRWWUAAssW-
Domácí

Peníze máme, ale ne pro všechny, vzkázal Blažek pracovníkům justice

GPJR1DOXoAAaYXg
Domácí

Stávka pravděpodobně zabrala. Blažek slíbil zvýšení mezd od července