neděle 6. října 2024

Trafford v poslední minutě vychytal Angličanům Euro

Anglický výběr fotbalistů do 21 let prošel celým mistrovstvím Evropy bez inkasované branky. Ve finále Ostrované porazili Španělsko 1:0.

James Trafford vychytanou penaltou rozhoduje utkání

James Trafford vychytanou penaltou rozhoduje utkání
Zdroj: Profimedia

  • James Trafford vychytanou penaltou rozhoduje utkání
  • Zdroj: Profimedia

Do souboje o titul mistrů Evropy do 21 let postoupili výběry Španělska a Anglie. Angličané, kteří přešli přes Česko, Německo, Portugalsko a nadvakrát i Izrael bez jediné inkasované branky cítili šanci na historický titul. Španělé měli za sebou o něco trnitější cestu, když remizovali s Ukrajinou a přes Švýcarsko postoupili až v prodloužení.

Finále turnaje pořádaného Rumunskem a Gruzií hostila Adjarabet Aréna v Batumi a utkání mělo od začátku patřičný náboj. Nejblíže španělské brance byl ve 33. minutě Sánchez, jeho pokus ale vytěsnil na roh hrdina Angličanů James Trafford. Na druhé straně trefil Colwill nebezpečnou hlavičkou jen brankovou konstrukci. Přesto se v bílém hrající Ostrované mohli ještě před odchodem do šaten radovat. Přímý kop Palmera po odrazu ve zdi stojícího Jonese zaplul do rohu Španělské branky, 1:0.

Následující oslavy Angličanů vyvolaly roztržku na střídačkách, která skončila červenými kartami pro asistenty trenérů obou týmů.

Do druhého poločasu vstoupili aktivněji Španělé a v 51. minutě dostali dokonce míč do sítě soupeře. Gól Abela Ruize po standardní situaci ale odvolal VAR kvůli ofsajdu. I nadále se hráči v rudých dresech hnali za vyrovnáním, ale v Anglické bráně čaroval Trafford.

Nejlepší kousek brankář Manchesteru City vytáhl z rukávu až v nastaveném čase. Po faulu na Abela Ruize nařídil rozhodčí na popud VAR pokutový kop. K jeho exekuci se postavil sám faulovaný kapitán Španělů, ale jeho nepříliš dobře umístěnou střelu Trafford vychytal a poradil si i s dorážkou. Opaření Španělé už neměli ani čas ani sílu v poslední minutě výsledek zvrátit a tak finále Eura jedenadvacítek ovládli Angličané.

Pro Anglii je to třetí titul mistrů Evropy U21, ten poslední byl ale starý už 39 let let. Projít turnajem bez inkasované branky se navíc ještě žádnému týmu v historii nepodařilo.

Autor: Ota Černý

Související

50460800438_d4e61009b7_b
Zahraniční Zajímavosti

Španělsko navštívil rekordní počet turistů. Místním to vadí, ministr je nadšený

profimedia-0909716807.jpg
Fotbal Liga mistrů

City obranu Interu neprorazilo a tak má pouze bod, Celtic doma rozdrtil Slovan

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

Čeští fotbalisté do 21 let nestačili na Dány.
Fotbal Fotbalová reprezentace

Čeští mladíci mají po debaklu od Dánů k Euro daleko