sobota 6. července 2024

Tradiční jména ubývají, populárnější jsou Isabela nebo Theo

Eliška a Jakub – to jsou suverénně nejpopulárnější jména nově narozených dětí v České republice. A tento trend trvá už delší dobu - Jakub se jako nejoblíbenější chlapecké jméno drží od roku 2011, Eliška vládne mezi holčičkami od roku 2012.

mimino

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Co se týká regionálního srovnání, loni se stal Jakub nejoblíbenější v jedenácti českých krajích. Jen v Praze, Královéhradeckém a Pardubickém kraji ho porazil Matyáš. Mezi dívkami vládla Eliška také shodně v jedenácti krajích. V Praze a Pardubickém kraji byla první Anna, na Vysočině Viktorie.
V posledních dvou letech se také v žebříčku oblíbenosti propadla některá tradiční jména. Při srovnání stovky nejoblíbenějších jmen pro chlapce v roce 2022 a 2023 spadli o 23 příček Vladimír a Ivan. Naopak nárůst popularity zaznamenala jména Theo a William.

Mezi stovkou nejoblíbenějších jmen pro chlapce se objevují například Albert, Theodor, Matteo, Hugo, Damián nebo Lucas. Nechybí ale klasika jako Josef, Milan nebo Karel a Kevin.

Z méně obvyklých dívčích jmen se v první stovce objevila třeba Meda, Jasmína, Zoe, Thea, Elizabeth, Adina nebo Malvína.

Mezi dívkami z první stovky v roce 2023 byla jednoznačně největším skokanem Isabela. Naopak největší propad z první stovky jmen zaznamenaly Monika a Melanie, obě o více než třicet příček,“ uvedl šéf statistiků Marek Rojíček.

Autor: Andrea Jančová

Související

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

58881
Domácí

Češi vedou neobvyklou statistiku. Mají nejvíce pornoherců na počet obyvatel

rakovina prostaty
Zdraví

Diagnóz rakoviny celosvětově rapidně přibyde, zachrání nás moderní léčba

funeral
Domácí

Nárůst úmrtnosti neskončil. V prosinci zemřelo víc lidí než před covidem