Tradice o jablku denně, která se v Česku drží celé století, má pevné opodstatnění

Pravidlo sníst jedno jablko denně potvrzují i odborníci zaměření na výživu a zdraví.

jablko pixabay

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixabay.com

Odborníci na výživu uvádějí, že pravidelná konzumace jablek podporuje trávení, imunitu i stabilní hladinu cukru, protože obsahují vlákninu a polyfenoly. Jablka přispívají ke snižování krevního tlaku, pomáhají udržet zdravý cholesterol, posilují cévy a dásně a působí jako přirozená očista střev. I proto je dobré sníst každý den jedno jablko.

Nejcennější část tvoří slupka, která nabízí karotenoidy, hořčík, železo a malé množství nenasycených mastných kyselin. Proto se doporučuje jíst jablka neloupaná, pokud jsou bez chemického ošetření. U běžně stříkaného ovoce odborníci radí důkladné omytí nebo slupku raději odstranit. Jablka je vhodné skladovat v chladu, protože si tak uchovají nejvíc živin. Tepelná úprava snižuje jejich benefity.

Autor: Sandra Tušková

Související

chemikálie
Zdraví Věda

Běžné chemikálie mohou škodit střevům

borelióza
Zdraví

Vědci odhalili, jak borelie pronikají do cév

léky
Zahraniční Zdraví

Evropské lékárny hlásí klid. Zásoby antibiotik jsou stabilní

HIV
Zdraví

Evropa nezvládá včasné odhalení HIV. Virus se šíří tiše dál