Tornádo na Moravě bylo jedním z nejsilnějších v evropské historii

ČHMÚ zveřejnil analýzu ničivého tornáda, které se loni prohnalo okolím Hodonína.

tornádo na Moravě

Trosky domu po zničujícím tornádu na jihu Moravy z června 2021.
Zdroj: Twitter @petrtopic

  • Trosky domu po zničujícím tornádu na jihu Moravy z června 2021.
  • Zdroj: Twitter @petrtopic

Ničivé tornádo na jihovýchodě Moravy z loňského června bylo v mnoha ohledech rekordní. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil hodnotící zprávu, která analyzuje šíři a dopady onoho tornáda. Větrný vír dosáhl intenzity IF4 (dle nové mezinárodní Fujitovy stupnice), což je druhá nejsilnější intenzita tornáda a na škále je označováno jako zničující.

Na místo se hned druhý den vypravilo několik průzkumných týmů v rámci ČHMÚ, jejichž úkolem byla co nejpodrobnější dokumentace těch nejsilněji zasažených míst.
Tornádem zasažené území mělo plochu téměř 22 km2, z toho přes 6 km2 tvoří území, na kterém zjištěné škody odpovídají intenzitě alespoň IF2- (silné tornádo). Maximální šířkou pásu škod cca. 2,8 km na začátku trasy u Břeclavi jde o jedno z rekordních tornád nejen v rámci Evropy,“ vysvětluje ve zprávě spoluautor studie David Rýva z radarového oddělení ČHMÚ.

Tornádo bylo rekordní jak v rámci Evropy, která od roku 2001 takto silné tornádo nezažila, tak v loňském světovém měřítku. „Za rok 2021 šlo ve světovém srovnání o jedno z pouhých čtyř takto silných tornád v rámci světa. Bohužel nás toto tornádo v loňském roce zařadilo na smutnou třetí příčku počtu obětí tornád ve světě hned za USA a Čínu,“ uvádí Rýha. Na následky tornáda zemřelo šest lidí a několik set dalších bylo zraněno.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČHMÚ

Související

Prezident Petr Pavel
Domácí

Pavel navštíví Brno a Mezinárodní strojírenský veletrh

bouřka
Domácí Počasí

Září přineslo rekordní deště a nadprůměrné teploty

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům