pátek 13. září 2024

Tom Pidcock je opět olympijským šampionem. Cink obsadil 25. příčku

Rodák z anglického Leedsu Thomas Pidcock vyhrál závod na horských kolech na Olympijských hrách podruhé po sobě. Tehdy bojoval se zraněním, dnes se zapotil po defektu.

profimedia-0893749717.jpg

Thomas Pidcock si dojel pro druhé olympijské zlato.
Zdroj: profimedia

  • Thomas Pidcock si dojel pro druhé olympijské zlato.
  • Zdroj: profimedia

Čtyřiadvacetiletý cyklokrosař Thomas Pidcock oslavil své druhé vítězství na letních olympijských hrách. Po triumfu v Tokiu vyhrál i na francouzské půdě, kde svedl lítý boj s domácím Victorem Koretzkym. Neměl to vůbec jednoduché, když se na začátku čtvrtého kola musel vypořádat s defektem a musel měnit přední kolo. Propadl se kvůli tomu až na devátou příčku. Avšak se nevzdal a dotahoval.

Vše vyvrcholilo v posledním kole, kdy už se Brit dostal opět do vedení. Do té doby vedoucí Francouz Koretzky na něj zaútočil a manévrem se dostal opět před Angličana. Další zkoušku sil zvládl Pidcock na výbornou. Svého soka nespustil ze své blízkosti a výpad předvedl tentokrát on. Vybral si vnitřní stopu a Koretzkého odříznul. Ten ztratil setrvačnost a pro vítěze už nebyl hrozbou. Ve vedoucí skupince jel i Jihoafričan Hatherly, který dojel třetí. Vyhrál pro svou zemi první medaili v cyklistice od roku 1956.

Zkušený tuzemský jezdec Ondřej Cink se držel kolem 16. příčky. Ve třetím kole se kvůli problémům zpozdil o minutu a propadl se až na 25. místo. I tak napravil svůj výkon z Tokia, kde tehdy nedojel. Na olympijských hrách v Riu a Londýně však dojel čtrnáctý.

Autor: Ondřej Sutnar

Související

profimedia-0905968336.jpg
Ostatní Vuelta

Roglič ovládl počtvrté španělskou Vueltu, závěrečnou časovku vyhrál Švýcar Küng

profimedia-0905642948.jpg
Ostatní Vuelta

Roglič je na prahu čtvrtého triumfu na Vueltě, zbývá už jen dnešní časovka

profimedia-0905322872.jpg
Ostatní Vuelta

Převlékání červeného dresu. Roglič po 13 dnech přebírá vedení od O´Connora

profimedia-0904144698.jpg
Ostatní Vuelta

Van Aert neskončil jen na Vueltě. Kvůli zranění odpískal zbytek sezony