čtvrtek 2. května 2024

Točené pivo, vodné a stočné i kultura zřejmě zdraží. Stanjura navrhuje vyšší sazby DPH

Ministerstvo financí navrhuje zvýšit sazbu DPH u řady komodit. Vyšší daně by se měly týkat točeného piva, lístků na koncerty i vodného a stočného.

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Zdroj: Facebook Zbyněk Stanjura

  • Ministr financí Zbyněk Stanjura.
  • Zdroj: Facebook Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce změnit sazby DPH u řady komodit, mělo by jít o největší reformu daně z přidané hodnoty za poslední roky. Namísto aktuálních tří sazeb DPH, ve výši deseti, patnácti a jednadvaceti procent, by se zavedli jen dvě. Jednadvacetiprocentní a čtrnáctiprocentní.

Podle zjištění České televize chce Stanjura zvýšit daň z aktuálních deseti procent na jednadvacet u ubytovacích služeb, vodného a stočného, tepla, točeného piva, kadeřnictví, sportovních a kulturních akcí, bazénů, saun a také u opravy obuvi, kožených výrobků a kol. Některé z vyjmenovaných položek jako točené pivo a kadeřnické služby do nejnižší sazby DPH přesunula v roce 2020 vláda Andreje Babiše v rámci pomoci podnikatelům v době covidu a zavádění EET.

Ve snížené sazbě DPH by podle Stanjury měly zůstat jen sociálně nejcitlivější položky. I to však znamená zdražení, jelikož položky s aktuální sazbou deseti procent by se přesunuly do sazby čtrnácti procent. Takovéto zvýšení se podle návrh bude týkat léků, veřejné dopravy, stravovacích služeb, bezlepkových výrobků či knih.

Opozice v podobě hnutí ANO i SPD je proti návrhu. Vládní strany o změnách budou ještě jednat. Aktuální podoba návrhu by zvýšila roční příjmy státního rozpočtu o 24 miliard.

Autor: Šimon Mitro

Související

Kandidáti koalice STAČILO!
Domácí Eurovolby

Komunisté se připravují na comeback. Představují kandidátku koalice STAČILO!

dálnice D5
Domácí

Od ledna 2025 znovu zdraží dálniční známky

Albert
Ekonomika

Inflace klesla na 2,3 procenta. Je nejnižší za tři roky

52628606174_8e2a50afac_b
Zahraniční

Podrží silně katolické Polsko církev? Tuskova vláda ji dál financovat nebude