pondělí 16. září 2024

To není obchvat, ale průtah Prahou, tvrdí odpůrci stavby. Ministerstvo klidní situaci

Ministerstvo dopravy i ŘSD chce začít se stavbou severozápadního obchvatu Prahy. Obyvatelé částí města, přes které by silnice měla vést, jsou však proti.

518-6-oblast-u-mostu-pres-Vltavu

Takto, včetně mostu přes Vltavu, by měl vypadat plánovaný severozápadní obchvat Prahy.
Zdroj: Rozumná doprava

  • Takto, včetně mostu přes Vltavu, by měl vypadat plánovaný severozápadní obchvat Prahy.
  • Zdroj: Rozumná doprava

Na ostrý odpor naráží plánovaná stavba obchvatu Prahy, která by měla vést jejími okrajovými severními částmi hlavního města, přes Suchdol a Dolní Chabry. Právě obyvatelé i zastupitelé těchto obcí se proti stavbě začali vymezovat a sepsali sedmdesát námitek. Mezi ty hlavní patří skutečnost, že nová šestiproudová silnice povede hustě obydleným územím. Proto obchvat také lidé nazývají průtahem, který už dávno pozbyl svého původního významu.

Situaci klidní ministerstvo dopravy, s obyvateli dotčených částí se setkal nejen ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl, ale také ministr dopravy Martin Kupka. Ten řekl, že navrhovaná stavba je nutností a jedinou možnou variantou, jak provoz vyvést z jiných částí Prahy. „Od roku 2002 je trasování zaneseno v plánech. Nemůžeme to prostě vést jinudy, tamní obce s tím nepočítají,“ zmínil Kupka, který zároveň slíbil, že do nového projektu budou zahrnuté připomínky obyvatel. Termín stavby se ale blíží, protože podle ŘSD by se celý úsek měl uvést do provozu v roce 2030.

Kupka zároveň uvedl, že stavba tohoto obchvatu je splacením dluhu minulosti, protože podobné plány se řeší už od dob první republiky.

Autor: Jan Skala

Související

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

GXXEU0ZWgAATRby
Domácí

Vltava bude kulminovat v noci na neděli. Už teď ale voda prosakuje do metra

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi