Tisícům druhů ryb hrozí vyhynutí

Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody hrozí tisícům druhů sladkovodních ryb vyhynutí.

losos obecný

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) v pondělí na konferenci OSN o klimatu v Dubaji zveřejnila zprávu, podle které jsou ohroženy tisíce druhů sladkovodních ryb. Organizace provedla hodnocení téměř 15 tisíců druhů a zjistila, že čtvrtina z nich čelí možnému vyhynutí.

Nejméně 17 procent ohrožených druhů je postiženo klimatickými změnami. Mezi ně patří i atlantický losos, jehož životní cyklus klimatické změny ovlivňují. Tyto změny zasahují do vývoje mladých lososů, snižují dostupnost potravy a umožňují expanzi invazivních druhů. Vyjma změn klimatu ohrožují ryby také stoupající hladiny moří, jež způsobují, že mořská voda proniká do řek. Sladkovodní druhy jsou také ohroženy znečištěním, nadměrným rybolovem, invazivními druhy, nemocemi, přehradami i nedostatkem vody.

Více než polovina známých druhů ryb na světě žije ve sladkých vodách. Tyto ryby jsou neodmyslitelnou součástí ekosystému a jsou klíčové pro miliardy lidí, kteří jsou závislý na sladkovodních ekosystémech a rybolovu pro vlastní potřebu, ale i z důvodu živobytí a ekonomiky.

Autor: Šimon Mitro

Související

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

oceán
Zahraniční Klimatické změny

Vědci plánují hnojení oceánu železem pro záchranu klimatu

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

vlaštovka
Domácí Příroda

Povodně ohrožují zvířata. Záchranné stanice jsou v pohotovosti