Tisíce lidí v Peru požadují rezignaci prezidenta

Tisíce lidí demonstrují v Peru za odstoupení levicového prezidenta Castilla, jehož vláda je vyšetřována kvůli korupci.

Protesty v peru

Lidé protestují v Peru.
Zdroj: reuters.com

  • Lidé protestují v Peru.
  • Zdroj: reuters.com

Symbolem protestu je pruhovaná červeno-bílá vlajka jihoamerické země. Dav pochodoval směrem ke Kongresu v hlavním městě Limě, kde dominuje vládní opozice. Prezident Castillo označil odpůrce své vlády za "reakcionáře" a "nepřátele lidu".

Castillo je podezříván z vedení zločinecké sítě, která měla skrze úplatky ovlivňovat veřejné zakázky na ministerstvu dopravy. Měl také ovlivňovat vedení armády, aby do důstojnických pozic dosazovalo členy nakloněné jeho vládě. V neposlední řadě byl obviněn z bránění výkonu spravedlnosti kvůli odvolání ministra vnitra ve své vládě.

V poslední době čelí také stále většímu tlaku ekonomických a sociálních problémů země, kde vypukly národní stávky odborů řidičů kamionů a zemědělců kvůli rostoucím nákladům na pohonné hmoty, hnojiva a potraviny, které vyvolala válka na Ukrajině.

Castillo, který se ujal úřadu loni v červenci, přežil dva pokusy o impeachment. Opoziční zákonodárci usilují o nový proces proti prezidentovi, i když Kongres uznal, že by nesehnal dostatečný počet hlasů.

Podle zpráv a záběrů vysílaných místní televizí Canal N se podobné protesty konaly i v dalších městech po celé zemi, včetně Arequipy, Chiclaya, Cusca a Trujilla.

Autor: Kristýna Cyprisová
Zdroj: Reuters

Související

profimedia-0900496193
Zahraniční Volby USA

Trump a Vance se chlubí největším věkovým rozdílem v historii mezi prezidentem a viceprezidentem

zbraň
Krimi

USA zadržely nebezpečného vůdce peruánského gangu. Je podezřelý z 23 vražd

GU1LVujXsAAIggs
Krimi

Ukrajinec chtěl zachránit duši Rusky. Zfetovaný jí proto rozčtvrtil

panda
Zahraniční Fauna

První pandy po 21 letech. San Diego přivítalo čínský poklad