Tisíce Indů vyšly do ulic po znásilnění a vraždě mladé lékařky

Tisíce lidí vyšly ve čtvrtek ráno do ulic Kalkaty, aby odsoudily znásilnění a vraždu místní lékařky a dovolaly se spravedlnosti a ukončení násilí páchaného na ženách v Indii.

profimedia-0892295582

Masové protesty v Indii po brutální vraždě mladé lékařky
Zdroj: Profimedia

  • Masové protesty v Indii po brutální vraždě mladé lékařky
  • Zdroj: Profimedia

Případ šokoval celý národ minulý týden, když bylo v nemocnici nalezeno bezvládné zmrzačené tělo 31 leté lékařky. Vražda vyvolala protesty po celé zemi a přiměla premiéra Naréndra Módího k výzvám k rychlému potrestání pachatelů.

Demonstranti v Kalkatě požadovali rozsáhlejší opatření proti násilí na ženách. Premiér Módí ve svém projevu v Dillí zdůraznil, že násilí na ženách musí být rychle a přísně trestáno, aby se vytvořila odstrašující síla ve společnosti.

Mezitím lékaři po celé Indii požadují spravedlnost a lepší bezpečnost na pracovištích. Ve státních nemocnicích došlo k přerušení služeb na protest proti nedostatečné ochraně zdravotnického personálu. Stávka bude pokračovat, dokud nebudou všechny požadavky splněny.

Indická média také informovala o podezření na znásilnění gangem, přičemž oběť byla nalezena v seminární místnosti během dlouhé směny. Policie zatkla jednoho muže pracujícího v nemocnici, ale byla kritizována za špatné zvládnutí případu. Místní soud proto přenesl vyšetřování na elitní Centrální úřad pro vyšetřování (CBI).

V souvislosti s brutálním činem se znovu objevují obavy o bezpečnost žen v Indii, kde denně dochází k téměř 90 znásilněním. V minulosti už došlo k několika podobným případům, které vyvolaly celonárodní pobouření a tlak na vládu, aby přijala přísnější opatření proti násilníkům.

Autor: Šimon Mitro

Související

Snímek obrazovky_20-9-2024_143921_www.youtube.com
Krimi Video

Mladou ženu našli mrtvou. Zavraždil ji expartner a vyluxoval její účet

GXqvAWjXAAAT9iA
Zahraniční

Indičtí lékaři se vrací do práce. Obnoví základní služby, stávkou ale hrozí dál

profimedia-0909916588
Zahraniční

Rotterdam je na nohou. Večer tam vraždil islamista s nožem v ruce

GX1j7SPWAAAfRP1
Zahraniční

Brutální vražda transgender influencerky. Den po schválení zákona proti LGBTQ+