úterý 8. října 2024

Tip na velikonoční výlet: Šumavské trojhradí otevírá po zimě své brány

Prvního dubna se tradičně po zimní přestávce otevírají hrady, zámky a další památky. Velmi častým cílem turistů na západě Čech je skvostné hradní trio Rabí, Kašperk a Velhartice.

Kašperk

Kašperk
Zdroj: hrad Kašperk

  • Kašperk
  • Zdroj: hrad Kašperk

Gotický Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Česku, leží v nadmořské výšce 886 metrů nad mořem. Návštěvníci mohou vyrazit na tři prohlídkové okruhy, chybět nebudou speciální interaktivní prohlídky pro děti. Už legendární je spolupráce Kašperku s pražským divadelním spolkem Kašpar. Hrad bude otevřený po celé Velikonoce a nabídne speciální program.


V malebné pošumavské krajině nedaleko od řeky Otavy stojí rozsáhlý areál hradu Rabí. Rabskou dominantou je mohutná obytná věž. I na Rabí jsou pro návštěvníky připravené tři prohlídkové okruhy. Otevře se prvního dubna a navštívit hrad můžete po celé Velikonoce.

Do trojlístku šumavských hradů patří nejromantičtější hrad Buška z Velhartic. Při návštěvě Velhartic se budete moci projít po světově unikátním kamenném mostě, který spojuje hlavní Rajský palác a obrannou věž. Z období renesance průvodci nabídnou prohlídku zámkem a také interaktivní expozicí Třicetiletá válka. Ta návštěvníky zavede do rekonstruovaných prostor bývalého hradního pivovaru.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Šumavské trojhradí