středa 9. října 2024

TikTok je obžalován ze shromažďování dat dětí

USA žalují TikTok z nezákonného sběru dat dětí a neochoty reagovat, když rodiče žádali o smazání účtů svých dětí.

TikTok

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Geri Tech

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Geri Tech

Americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že praktiky TikToku představují „masivní narušení soukromí dětí“, přičemž společnost nerespektuje zákony vyžadující souhlas rodičů ke sběru informací od dětí mladších 13 let. Firma ByteDance, mateřská společnost TikToku, byla označena za „opakovaného pachatele“, přičemž na podobný případ byla podána žaloba již v roce 2019.

TikTok se proti obviněním brání a tvrdí, že je „hrdý“ na své snahy o ochranu dětí. Společnost uvedla, že aktivně odstraňuje uživatele pod věkovou hranicí a zavedla dobrovolné ochranné opatření, jako jsou limity času stráveného na obrazovce a další ochrany soukromí pro nezletilé. „S těmito obviněními nesouhlasíme, mnoho z nich se týká minulých událostí a praktik, které jsou fakticky nepřesné nebo již byly řešeny,“ uvedl mluvčí společnosti.

Nová žaloba zvyšuje tlak na TikTok a ByteDance, kteří již čelí americkému zákonu hrozícímu zákazem společnosti v zemi. USA obviňují TikTok z nedostatečných způsobů kontroly účtů vytvořených dětmi a z obtěžování rodičů při pokusech o jejich smazání. Podle žaloby zůstalo aktivních 30 procent z 1700 žádostí rodičů o zrušení účtů z let 2019 a 2020 ještě v listopadu 2021.

TikTok patří mezi nejpopulárnější sociální sítě na světě, s více než miliardou uživatelů globálně a více než 170 miliony v USA. Podle průzkumů Pew Research více než 60 procent amerických teenagerů ve věku 13 až 17 let používá platformu, přičemž více než polovina z nich denně.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris v průzkumech těsně vede. Vyhrané volby však zatím nemá

hq720
Ekonomika

Vedení Boeingu dál jednat nebude. Odborářská stávka však bude pokračovat

GZatFKBWEAAb0YG
Zahraniční

Smrtící třešnička na dortu. Florida má pocítit sílu hurikánu století

TikTok
Zahraniční Sociální sítě

TikTok čelí žalobám v USA. Síť ohrožuje zdraví dětí, tvrdí státní žalobci