pondělí 29. dubna 2024

TikTok čelí zákazu v USA

Čínská sociální síť TikTok čelí v USA zákazu. Sněmovna reprezentantů schválila návrh na zakázání této sítě.

TikTok

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu schválila návrh na zákaz čínské sociální sítě TikTok ve Spojených státech, a to po zrychleném projednávání. Tento krok vychází z obav, že TikTok, který má čínského majitele, může být využíván Pekingem proti Američanům. TikTok označuje návrh za protiústavní, podobně jako někteří zákonodárci i odborníci.

Ve Sněmovně návrh podpořili lídři republikánů i demokratů, přičemž prošel poměrem 352 hlasů ku 65. Podle návrhu by čínské společnosti ByteDance, vlastnící TikTok, bylo uděleno šest měsíců na prodej platformy. Pokud by k prodeji nedošlo, aplikace by mohla být stažena z obchodů Apple a Google.

Zastánci iniciativy tvrdí, že jednají v reakci na potenciální hrozbu ze strany čínské komunistické strany, která by mohla získávat data o Američanech prostřednictvím TikToku. Kritici však namítají nedostatek důkazů a tvrdí, že opatření by porušilo právo na svobodu projevu. Navzdory argumentům TikToku o protiústavnosti opatření, zákonodárci vyjádřili podporu návrhu. Zda návrh projde Senátem zatím není jasné.

Autor: Šimon Mitro

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou