pondělí 16. září 2024

Těžký průmysl je klíčový pro Moravskoslezský kraj, říká většina jeho obyvatel

Pro většinu obyvatel Moravskoslezského kraje je těžký průmysl neodmyslitelnou součástí regionu. Podle průzkumu STEM/MARK, 95 procent lidí v kraji považuje těžký průmysl za významný pro místní rozvoj.

těžba

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK vnímají obyvatelé Moravskoslezského kraje těžký průmysl jako zásadní prvek pro rozvoj regionu. Až 95 procent lidí oceňuje, že přináší pracovní místa, podporuje místní podniky a přispívá k ekonomice. Většina obyvatel si také přeje, aby stát pomohl udržet ocelářství v regionu, a to i přesto, že si uvědomují nutnost sladění průmyslové činnosti s ekologickými principy.

Téměř 7 z 10 obyvatel si nedokáže představit kraj bez těžkého průmyslu a většina podporuje myšlenku, že i průmysl může fungovat ekologicky. Lidé oceňují pozitivní vliv na infrastrukturu a vzdělávání, které průmysl přináší. Výsledky průzkumu ukazují, že ocelářství je nejen ekonomickým pilířem regionu, ale i nositelem tradic a kulturního dědictví.

Výzvy, kterým ocelářství čelí, jsou pro obyvatele kraje jasné. Ochrana životního prostředí a modernizace průmyslu jsou klíčovými otázkami pro více než polovinu dotazovaných. Generální ředitel Třineckých železáren Roman Heide zdůraznil, že dekarbonizace výroby oceli, která bude stát přes 20 miliard korun, je nevyhnutelná a bez podpory státu se neobejde.

Průzkum, který prováděla agentura STEM/MARK, ukazuje, že obyvatelé Moravskoslezského kraje si uvědomují význam těžkého průmyslu, ale zároveň požadují, aby jeho činnost byla udržitelná a šetrnější k životnímu prostředí.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXhaJpVXsAA0Za4
Domácí

Bude pršet ještě zítra. Meteorologové rozšířili výstrahu o západní Čechy

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

profimedia-0907539596
Domácí

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země