Těžbě lithia zákonodárci nebrání

Premiér s ministry jednal se zástupci Ústeckého kraje o těžbě lithia a podpoře regionu.

Premiér Petr Fiala a hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller po jednání v Kadani dne 20. 9. 2023

Premiér Petr Fiala a hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller po jednání v Kadani dne 20. 9. 2023
Zdroj: Vláda ČR

  • Premiér Petr Fiala a hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller po jednání v Kadani dne 20. 9. 2023
  • Zdroj: Vláda ČR

Problematikou Ústeckého a Karlovarského kraje se zabývali zástupci vlády včetně premiéra na zasedání v Kadani dne 20. září. Předmětem schůze byla i plánovaná těžba lithia, která by mohla začít za tři roky. „Zástupci samospráv, starostové a starostky dotčených obcí, tak zástupci kraje, jednoznačně řekli, že věří v to, že těžba lithia bude probíhat, že tomu nechtějí zabránit. Chtějí, aby ty dopady – ekologické, sociální, ekonomické – na obyvatele byly co nejmenší, respektive byly příznivé,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) po jednání.

Jedny z největších zásob lithia v Evropě leží v Krušných Horách u obce Cínovec v Ústeckém kraji. Lithium se používá ve výrobě dobíjecích baterií, jako například do telefonů, notebooků, lékařských přístrojů či elektromobilů. Jedinou evropskou zemí, kde se těží lithium, je Portugalsko (200 tun ročně). Největšími světovými producenty jsou Austrálie (14 300 tun ročně) a Chile (12 000 tun ročně). Zásoby lithia na Cínovci se odhadují na 1,4 milionu tun.

Dále zástupci vlády jednali o dopravním propojení Ústeckého a Karlovarského kraje s Německem a okolními českými regiony. Aktuálně probíhá výstavba zbývajících úseků dálnic D6 a D7. „Dopravní spojení v ČR neodpovídá tomu, co bychom si všichni představovali. Víme to. Dopravní spojení je základní podmínkou naší prosperity i toho, aby naši občané měli dostatečně kvalitní život a dobrou životní úroveň. Potenciál Ústeckého i Karlovarského kraje by byl mnohem vyšší, kdyby se nám podařilo dokončit moderní dopravní infrastrukturu,“ konstatoval Fiala.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Vláda ČR

Související

profimedia-0910076452
Domácí

Stát pomůže rodinám postiženým povodněmi, schválila Sněmovna

profimedia-0884840455
Domácí

SPOLU by mělo 20 procent. Samostatně by se do Sněmovny dostala jen ODS

online nákupy
Krimi

Podvodník z Chomutovska inkasoval peníze, zboží nedodal

Plakát k letošním Ústeckým Vánocům
Domácí Vánoce

Ústi nad Labem už má naplánované vánoční trhy