pátek 18. října 2024

Tetřevům se na Šumavě daří. Jejich populace roste

Populace tetřevů v národních parcích Bavorský les a Šumava stoupá.

Tetřev hlušec

Tetřev hlušec
Zdroj: Flickr

  • Tetřev hlušec
  • Zdroj: Flickr

Růst tetřeví populace na Šumavě a v Bavorském lese potvrdil poslední genetický monitoring provedený na přelomu roku 2022 a 2023, podle kterého je v této oblasti přibližně 867 jedinců. To je výrazný nárůst oproti předchozím obdobím, kdy bylo napočítáno 556 tetřevů v letech 2009 a 2011 a 605 v letech 2016 a 2017.

Nárůst populace nás mile překvapil. Pokud bude tento trend pokračovat, tetřevi mají zajištěné dlouhodobé přežití,“ říká ředitelka Národního parku Bavorský les Ursula Schuster. Populace se nejvíce koncentruje v jádrových oblastech parků, kde probíhají nerušené přírodní procesy a přístup je omezený na vyznačené turistické trasy.

Zvětšení území bez lidských zásahů, které vzrostlo z 31 tisíc hektarů v roce 2017 na 47 tisíc hektarů v roce 2023, výrazně přispělo k růstu populace. Polomy a kůrovec zde vytvářejí rozmanité lesy vhodné pro tetřeva. Omezení vstupu do jádrových území je dalším faktorem, který podporuje růst počtu těchto ptáků. „Tetřev se sice vyskytuje i v oblastech s volným přístupem, ale jeho početnost je výrazně vyšší v regulovaných lokalitách,“ vysvětluje náměstek ředitele NP Šumava Martin Starý. Dlouhodobé omezení vstupu se ukazuje jako klíčové pro ochranu tohoto druhu, zejména během zimy a odchovu mláďat.

Výsledky monitoringu čekají ještě podrobnější analýzu. Další genetický monitoring tetřeva na Šumavě a v Bavorském lese je plánován před rokem 2030.

Autor: Šimon Mitro

Související

V nové rezervaci Píšťanský luh  hnízdí mimo jiné i Ledňáček říční.
Domácí Příroda

Nová rezervace Píšťanský luh chrání ekosystém Českého středohoří

chobotnice
Zahraniční Fauna

Chobotnice v ohrožení. Vlády investují miliony do neudržitelného chovu

ovce
Domácí Fauna

Čeští veterináři hlásí 45 ohnisek katarální horečky ovcí

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života