pátek 18. října 2024

Test krve může změnit diagnostikování Alzheimerovy nemoci

Výsledky světové lékařské studie potvrdily, že metoda měření hladiny proteinu v krvi pro odhalení Alzheimerovy nemoci je stejně efektivní jako finančně nákladná metoda CT mozku a bolestivá lumbální punkce.

29760666908_8aaa7145f1_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Lékařské studie se účastnila skupina 786 osob z Kanady, USA a Španělska. Část z nich byli nemocní lidé s kognitivní poruchou a druhá část zdraví lidé bez mozkového deficitu. Polovinu zúčastněných prošla vyšetřením lumbální punkcí a polovina skenováním mozku. Všichni pak podstoupili krevní test pro detekci proteinu p-tau217, který je zodpovědný za patologické změny v mozku. Výsledky odběru krve se shodovaly s oběma zméněnými metodami a prokázaly jeho funkčnost.

Podle odborníků by mohl až v osmdesáti procentech krevní test odhalit nemoc bez nutnosti dalších vyšetření. „Ukázalo se, že krevní testy mohou být stejně přesné jako invazivnější a dražší testy. Navíc to naznačuje, že výsledky těchto testů by mohly být dostatečně jasné, aby nevyžadovaly další následná vyšetření. To by mohlo v budoucnu výrazně urychlit cestu diagnózy,“ řekl ředitel Alzheimer's Society Richard Oakley.

Podle lékařů by se mohl test také využívat jako preventivní metoda u lidí nad 50 let. Včasná diagnostika a nasazení správné medikace by mohly výrazně ovlivnit toto onemocnění.

Co je lumbální punkce?

Lumbální punkce je metoda diagnostikování různých druhů nemocí, při které se z páteřního kanálku odebere tenkým dlouhým nástrojem malé množství mozkomíšního moku. I přes bolestivost patří metoda k bezpečným lékařským výkonům. Při odběru leží pacient na boku s pokrčenými koleny, zákrok trvá pět až deset minut.

Autor: Zuzana Beranová

Související

žena
Světové dny Ženy

Den menopauzy

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu

Logo EZKarty
Domácí Zdraví

EZKarta nově ukáže přehled o očkování dětí

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce.
Domácí Covid

Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce, vyzývá k tomu i veřejnost