Instantní dětské kaše jsou velmi častou složkou stravy kojenců a batolat a proto se o nich soudí, že jsou připravovány na bázi zdravé výživy. To však nyní vyvrací velký test, s jehož výsledky přišel server dTest, který ukazuje, že ne zdaleka všechny tyto potraviny jsou zdravotně nezávadné. Kromě jiného totiž zkoumání zjišťovalo přítomnost nežádoucích látek. Laboratoř se zaměřila na přítomnost pesticidů, mykotoxiny, obsah arzenu v rýžových kaších a mikrobiologickou bezpečnost. Jestliže pesticidy a mykotoxiny se v kaších neobjevily, přítomnost zdravotně závadného arzenu se potvrdila.
Šlo zejména o rýžové kaše značek Hami a Sunar, které výrazněji překračovaly limity, stanovené v roce 2023 jako nezávadné. Přitom arzen je považován za toxickou látku, která způsobuje nejen kožní problémy, ale také srdeční choroby a neurologické potíže. Právě malé děti jsou na jeho přítomnost velmi citlivé, protože může i negativně ovlivnit zdravý vývoj jejich mozku.
"Je politováníhodné, že některé výrobky nevyhověly legislativním požadavkům pro sypkou formu výživy. Po přípravě kaše by se arzen naředil a vyhověl by limitům pro tekutou stravu, ale i tak je důležité, aby rodiče byli informováni," uvedla v tiskové zprávě Hana Hoffmanová z dTestu.