Tesla představila autonomní taxi. Na silnicích se objeví nejdřív v roce 2026

Společnost Tesla konečně odhalila své dlouho očekávané robotické taxi. Ovšem dříve než v roce 2026 na silnici nevyjede.

Robotické taxi Cybercab od Tesly

Robotické taxi Cybercab od Tesly
Zdroj: X @Tesla

  • Robotické taxi Cybercab od Tesly
  • Zdroj: X @Tesla

Majitel Tesly Elon Musk představil na akci v hollywoodských studiích nový model Cybercab, futuristické taxi bez volantu a pedálů, které je poháněno umělou inteligencí. Musk vyjádřil přesvědčení, že Tesla pokročila v autonomní technologii natolik, že brzy nebude potřeba lidského řízení. Přesto přiznal, že dosavadní software „Full Self-Driving“, který Tesla prodává již devět let, má stále své nedostatky.

Podle Muska by Cybercaby měly stát méně než 30 tisíc dolarů, v přepočtu 700 tisíc korun, a na trh by měly dorazit kolem roku 2026, případně o rok později. Tesla zároveň plánuje nasadit svou technologii autonomního řízení i do populárních modelů 3 a Y v některých státech USA už příští rok.

Tesla předvedla na akci několik Cybercabů, přičemž návštěvníci si mohli užít jízdu, ovšem jen v prostorech filmových studií. Kromě taxi Tesla ukázala i autonomní minibus pro až 20 pasažérů a humanoidní roboty Optimus, kteří předvedli taneční čísla. Tito roboti by podle Muska mohli stát kolem 30 tisíců dolarů a zvládat úkoly jako sekání trávníku nebo nakupování.

Představení novinek přichází v době, kdy Tesla bojuje s prodejem svých stárnoucích modelů elektrických vozů a čelí otázkám ohledně spolehlivosti autonomní technologie. Bezpečnostní úřady USA dokonce vyšetřují systém Full Self-Driving kvůli nehodám a nedostatečné pozornosti řidičů, kteří systém využívají.

Autor: Šimon Mitro

Související

Elon Musk
Zahraniční Sociální sítě

Brazílie znovu povolila provoz sítě X po dohodě s Muskem

Zleva prezident AutoSAP Martin Jahn, ministr dopravy Martin Kupka a premiér Petr Fiala.
Domácí Auta

Česko volá po úpravě emisních cílů

profimedia-0917090868
Zahraniční

Trump se vrátil na místo atentátu. Po svém boku měl poprvé i Muska

Tesla Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle, v EU slábnou