čtvrtek 17. října 2024

Tesla bude mít největší výrobní závod v Německu

Tesla získala povolení k zahájení expanze své elektrické automobilky v Grünheide u Berlína, čímž se připravuje na výrobu až jednoho milionu vozidel ročně.

Gigafactory Tesly v Německiu

Gigafactory Tesly v Německiu
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Gigafactory Tesly v Německiu
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Tesla, která plánuje zvýšit výrobu ze současných 500 tisíc vozidel na jeden milion ročně, získala ekologické povolení od Agentury pro ochranu životního prostředí v Braniborsku. Po dokončení rozšíření se Grünheide stane největším výrobním závodem v Německu, předstihujícím Volkswagen ve Wolfsburgu. Nové povolení umožňuje zahájit první fázi tří plánovaných expanzí, zahrnující výstavbu skladovacích prostor, laboratoří na testování bateriových článků a logistických oblastí.

V současnosti zaměstnává gigafactory v Grünheide 12 500 pracovníků a hraje klíčovou roli při uspokojování rostoucí poptávky na evropském trhu. Avšak poptávka po elektrických vozidlech v Evropě v současnosti klesá, což ztěžuje odhad, kdy Tesla zvýší výrobu.

Rozšiřování závodu vyvolalo kritiku, neboť Tesla byla obviněna z vykácení přibližně 500 tisíc stromů pro výstavbu továrny, ačkoli se prezentuje jako výrobce s nulovými emisemi. Lokální úřady již schválily výstavbu železniční stanice pro automobilku na pozemku, který ještě není v jejím vlastnictví, což by také vyžadovalo kácení stromů. Po protestech místních obyvatel a ekologů byly plány zmenšeny, což znamená, že bude třeba vykácet méně stromů, než bylo původně plánováno.

Autor: Šimon Mitro

Související

Elektromobil Porsche Taycan
Ekonomika Elektromobily

Porsche hlásí rapidní pokles prodejů. Viní čínské elektromobily

IMG_8449
Zahraniční Video

Německo představilo inovativního robotického dirigenta, obsluhuje tři hůlky

462192715_18462764908038348_5330468833947265737_n
Zahraniční

Německo nebude Ukrajině dodávat těžkou techniku. Jednejme, zní z Kremlu

GZnDnrYXYAsWl1V
Zahraniční

Němci chtějí, aby Scholz začal jednat s Putinem. Ten posílá zbraně na Ukrajinu