pondělí 16. září 2024

Teplota oceánů dosáhla historického maxima

Průměrná povrchová teplota oceánů dosáhla 20,96 stupňů. Jde o historické maximum.

Země

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Program pro průzkum zemské atmosféry a klimatu Copernicus uvádí, že povrchová teplota světových oceánů dosáhla historicky nejvyšší hodnoty, a to 20,96 stupňů Celsia. Doposud nejvyšší naměřená teplota pocházela z roku 2016, kdy bylo naměřeno 20,95 stupňů. Vědci předpokládají, že aktuální rekordní teplota nevydrží dlouho, jelikož teploty oceánů jsou obvykle nejvyšší v březnu, nikoli v srpnu.

Tento trend je spojen s vlnami veder a rekordními teplotami hladin moří po celém světě. Středozemní moře loni zaznamenalo nejvyšší povrchovou teplotu v historii, a to 28,71 stupně. Pobřežní vody kolem Floridy měly loni teplotu jako vířivka, 38 stupňů.

Mezinárodní panel pro změnu klimatu (IPCC) uvádí, že vlny veder v mořích se mezi lety 1982 a 2016 zdvojnásobily. Od 80. let se také staly delší a intenzivnější. „Čím více spalujeme fosilní paliva, tím více přebytečného tepla oceány pohlcují, což znamená, že teplotní rekordy oceánů jsou po celém světě překonávány s katastrofálními důsledky pro zdraví planety,“ uvedla vědkyně Samantha Burgess z institutu Copernicus pro BBC.

Autor: Šimon Mitro

Související

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

farma Sicílie
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii