úterý 22. října 2024

Tenisoví pohlaváři jsou ve vazbě. Škoda zatím vyšplhala k 15 milionům korun

Dva hlavní obvinění v kauze dotací pro český tenis, jsou už ve vazbě. Za podvody v řádu několika desítek milionů korun jim hrozí až deset let.

profimedia-0852305743

Předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka před soudem.
Zdroj: Profimedia

  • Předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka před soudem.
  • Zdroj: Profimedia

V kauze vedení Českého tenisového svazu, která od začátku týdne rezonuje českým sportem, už soud rozdával želízka. Do vazby totiž poslal předsedu svazu Ivo Kaderku a jeho blízkého spolupracovníka a bývalého aktivního tenistu Vojtěcha Flégra. U obou mužů totiž panuje obava, že by se mohli dopouštět ovlivňování svědků. Oběma nyní hrozí za finanční machinace s dotacemi a veřejnými penězi až desetileté vězení. Na svobodě zatím zůstává další z obviněných, bývalý reprezentant, současný trenér daviscupového hráče Tomáše Macháče a strýc někdejší české jedničky Nicole Vaidišové, Daniel Vacek.

Základem kauzy je výplata několika desítek milionů korun, které tenisový svaz posílal na konto spolku Orel Jednota Praha-Balkán, který patří Flégrovi. Ten měl dohromady od Kaderky, který svazu vládne řadu let pevnou rukou, dostat třetinu celkové dotace, kterou tenisový svaz obdržel na podporu sportu v České republice. Část peněz však končila buď na Flégrových soukromých účtech, nebo na kontech jeho příbuzných. Služby, které pak za zmíněné peníze šéf Orla Kaderkovi vykazoval, byly očividně nadhodnocené nebo nebyly vůbec vykonány.

Policie aktivity Kaderky, Flégra a dalších obviněných sledovala už delší dobu. K zátahu však došlo až v pondělí, kdy obsadila kanceláře vedení Českého tenisového svazu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0924577469
Zahraniční

Průlom v korupčním skandálu. Peruánský exprezident dostal 20 let vězení

GacU2BIbEAI0rOm
Krimi

Vražedná střelba otřásla severem USA. 15letý chlapec vystřílel rodinu

Praha,_Magistrát,_Karel_Březina
Krimi

Exministr Zemanovy vlády čachroval s dotacemi. Jde na tři roky do vězení

GaLq_CHWkAA8bBw
Zahraniční

Další pokus o vypořádání se s migrací selhal. Římský soud bere běžence zpět