pátek 3. května 2024

Ten, komu islamisté vyhrožovali smrtí, je mrtvý. Paliče koránu našli v Norsku

Pálení koránu se neodpouští. Množí se spekulace, že za smrtí hlasitého odpůrce islámu, Iráčana, žijícího ve Švédsku, Salwana Momiky, stojí radikální skupiny z Blízkého východu.

GKGvM60XMAAjZ2B

Salwan Momika proslul pálením koránu ve Švédsku.
Zdroj: X/Salwan Momika

  • Salwan Momika proslul pálením koránu ve Švédsku.
  • Zdroj: X/Salwan Momika

Irácký rodák Salwan Momika je po smrti. Muž, který z Blízkého východu uprchl do Švédska, byl od loňska v hledáčku nejrůznějších skupin radikálních islamistů, protože v ulicích Stockholmu veřejně kritizoval toto náboženství a na protest vůči němu spálil jeho posvátnou knihu, korán. Iráčan byl nalezen bez známek života v Norsku, kde minulý týden požádal o azyl. Případem jeho smrti se zabývá tamní policie, která dosud neoznámila jak a čí rukou Momika zemřel. Jisté však je, že za svého bytu ve Švédsku, se stal terčem výhrůžek i pronásledování ze strany jiných iráckých běženců a řady islamistických skupin.

Momika měl z rozhodnutí Švédské migrační agentury povolený pobyt v zemi do dubna letošního roku. Pak měl být kvůli náboženské nesnášenlivosti, kdy akci s koránem opakoval i v jiných švédských městech, vyhoštěn. O jeho vydání v září loňského roku kvůli „znesvěcení nejposvátnější knihy“ požádal jeho rodný Irák, na což Stockholm reagoval sice odmítavě, ale zároveň Momikovi zrušil trvalý pobyt ve Švédsku. Deportaci tehdy skandinávské úřady zastavily s tím, že by mu v jeho rodné zemi mohlo hrozit nebezpečí.

Autor: Jan Skala

Související

440036442_833751508780224_8280255192648823111_n
Domácí

Zesnulý Miroslav Macek byl zakládajícím členem ODS. Proslul však políčkem Rathovi

Hana Brejchová ve filmu Lásky jedné plavovlásky (1965)
Film a TV Osobnosti

Zemřela Hana Brejchová, hvězda filmu Lásky jedné plavovlásky

85d9af01329c648e6e4fe427a6a1919f
Hudba

Smrtka kosí u hardcorových Leeway. Nejprve vzala kytaristu, teď zpěváka

Josef_Laufer_2019_Praha
Hudba

Zemřel Josef Laufer. Poslední čtyři roky byl v umělém spánku