středa 24. dubna 2024

Téměř polovina mileniálů má obavy z ekonomiky. Trápí je především bydlení

Generace Z i mileniálové mají obavy z ekonomiky a dostupnosti bydlení. Část z nich je v permanentním stresu a má obavy z vyhoření.

stres

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Nataliya Vaitkevich

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Nataliya Vaitkevich

Průzkum agentury Deloitte zjišťoval, co nejvíce trápí české mileniály (lidé narozeni od roku 1981 do roku 1999) a Generaci Z (lidé narození od roku 2000 do roku 2010). Téměř polovina českých mileniálů i Gen Z věří, že pokud se v následujícím roce nezlepší stav ekonomiky, bude skoro nemožné si najít práci, požádat o zvýšení platu, požádat o povýšení, založit rodinu nebo si pořídit dům. Více než třetina z nich žije od výplaty k výplatě.

Nejvíce jsou obě generace znepokojeny náklady na bydlení. Na druhou příčku řadí Gen Z politickou nestabilitu (28 %) a hned po ní uvádí nedostatek zdrojů (21 %). Mileniálové mají druhou a třetí příčku obráceně. „Generace Z a mileniálové vnímají pokrok na pracovišti, ale požadují větší flexibilitu a rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Respondenti vidí, že zaměstnavatelé dělají pokroky v některých klíčových oblastech od doby před pandemií,“ okomentovala výsledky průzkumu Andrea Černá, expertka pro trendy v oblasti HR v Deloitte.

Přibližně jedna třetina generace Z a mileniálů po celém světě pracujících na plný nebo částečný úvazek uvádí, že jsou velmi spokojeni se svou rovnováhou mezi pracovním a soukromým životem. V České republice s tímto tvrzením souhlasí 30 procent Gen Z a 22 procent mileniálů. S čím ale nejsou natolik spokojení, je flexibilita v tom kde a kdy pracují. Možnost výběru je pro české respondenty natolik důležitá, že 73 % Gen Z a 68 % mileniálů by zvažovalo změnu zaměstnaní, pokud by museli být každý den na pracovišti prezenčně,“ uvedla Černá.

Téměř polovina globální generace Z a čtyři z deseti mileniálů uvádějí, že cítí neustálý stres. V České republice jsou tato čísla o něco nižší, necelá třetina respondentů z obou skupin zažívá permanentní stres.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Deloitte

Související

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

Demonstrace za reformu zbraní v USA v souvislosti se střelbami na školách.
Zahraniční

Každý čtvrtý učitel v USA loni zažil uzavření školy kvůli střelbě

012
Domácí

Ochranu dostalo 600 tisíc uprchlíků. Je to víc, než zvládneme, myslí si většina lidí

promoce
Zahraniční Školství

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové