neděle 8. září 2024

Téměř polovina Čechů půjčuje svůj mobil na koncertech cizím lidem

Průzkum Avastu zjistil, že 42 procent Čechů půjčuje svůj mobil cizím lidem na koncertech a jiných akcích.

koncert mobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Průzkum společnosti Avast odhadli, že Češi na koncertech, festivalech a dalších akcích nejsou příliš obezřetní ohledně svých mobilů. Až 42 procent respondentů nemá problém na těchto akcích půjčit mobil cizímu člověku. Další třetina lidí sdílí na akcích své osobní údaje, jako je telefonní číslo.

Dnešní mobily uchovávají citlivé informace, jako jsou kontakty, fotografie, sociální sítě nebo bankovní údaje. Odemknutím a předáním telefonu cizímu člověku poskytujeme přístup k těmto datům,“ vysvětluje Jakub Vávra z Avastu.

Další riziko představují QR kódy, které se objevují na festivalech. Přestože 45 procent respondentů považuje QR kódy na festivalech za nedůvěryhodné, v restauracích a na parkovacích automatech jim důvěřuje více lidí. „I když většina QR kódů je bezpečná, neměli bychom slepě důvěřovat každému QR kódu nebo přidružené aplikaci. S jejich rostoucím používáním se zvyšuje i riziko, že narazíme na falešný QR kód. Mohou sloužit jako zadní vrátka pro kybernetické útoky, jako je phishing nebo instalace malware,“ vysvětluje Vávra.

Abychom byli během léta v bezpečí, měli bychom mít nejnovější verzi operačního systému a používat řízený přístup, který omezuje přístup cizích lidí k našim datům. Dále bychom neměli důvěřovat neoficiálním QR kódům a nikdy nepůjčovat telefon cizím lidem.

Rady Avastu:

  • Ujistěte se, že máte aktuální verzi operačního systému a zabezpečte svůj telefon.
  • Nepoužívejte QR kódy, které nejsou umístěny na oficiálních místech, a vyhněte se zadávání osobních údajů na neznámé webové stránky.
  • Před publikováním na sociálních sítích si pečlivě zkontrolujte nastavení soukromí.
  • Nikdy nepůjčujte svůj telefon neznámé osobě, kterou potkáte na festivalu. Místo toho si raději zjistěte její uživatelské jméno na sociálních sítích a sami si ji najděte.
Autor: Šimon Mitro

Související

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené

zabezpečení počítače
Domácí

Falešné hry na Androidu ohrožují bankovní účty

těžba
Domácí

Těžký průmysl je klíčový pro Moravskoslezský kraj, říká většina jeho obyvatel

kryptoměny
Krimi

Žena přišla o 750 tisíc korun. Uvěřila podvodné investici