neděle 30. června 2024

Televizní superdebata se blíží. Trump a Biden budou na otázky zcela sami

Přesvědčí Joe Biden Američany o své duševní i fyzické kondici? Dokáže Donald Trump zkrotit svůj temperament? Více ukáže televizní superdebata, která se bude konat v noci na dnešek místního času.

profimedia-0885123837

Přípravy na prezidentskou debatu vrcholí.
Zdroj: Profimedia

  • Přípravy na prezidentskou debatu vrcholí.
  • Zdroj: Profimedia

Prezidentská debata, kdy se v televizním studiu sejde pouze současný prezident Spojených států Joe Biden a jeho protikandidát, exprezident Donald Trump, se blíží. Po půlnoci středoevropského letního času budou oba muži tváří v tváře, bez svých poradců a asistentů a Amerika hádá, co od takové debaty očekávat. Zaskočila je totiž zpráva, že Biden na debatu trénoval šest dnů v improvizovaném studiu, které se mělo co nejvíce podobat tomu, z jakého bude přímý přenos vysílán.

Hlavním úkolem Bidena je přesvědčit Američany, že je na výkon prezidentské funkce stále dost silný. Jeho vysoký věk, kdy mu letos v listopadu bude už 82 let, vidí totiž jako překážku i většina voličů demokratických kandidátů, ačkoliv jim Biden zbývá jako jediný člověk, který je podle amerických médií zárukou demokracie v Bílém domě.

Jeho protikandidát Donald Trump totiž vystupuje suverénním a sebejistým způsobem, poukazuje na to, že je o čtyři roky mladší než Biden a zdůrazňuje, že je stále plný fyzických i mentálních sil, což současný šéf Bílého domu není. Na druhou stranu je otázka, zda Američany dokáže oslovit Trumpův neomalený styl, kdy nezastírá, že mu jde především o moc. V průzkumech však zatím vede, ačkoliv rozdíl mezi oběma kandidáty není velký.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0885561067
Zahraniční

Volby Íránu prezidenta nepřinesly. Druhé kolo se bude konat v pátek

GRL7RoEXwAEFECT
Zahraniční

Biden odstoupit nehodlá. Demokraté přiznávají, že sázka na něj byla chyba

profimedia-0885480193
Zahraniční

Írán vybírá nového prezidenta. Lidé se rozhodují mezi tradicí a reformami

profimedia-0885425548
Zahraniční

Pryč s Bidenem, zní od demokratů. Jeho podpora po televizním fiasku skomírá